2024. március 29., péntek

November 13-án nemzeti tanácsi választás

A Magyar Nemzeti Tanács immáron negyedik mandátumát kapja meg

Gordana Čomić emberi és kisebbségi jogokért felelős miniszter tegnap kiírta a kisebbségi tanácsi választásokat. Ennek alapján november 13-án összesen 23 itt élő nemzeti kisebbség szavaz majd, azzal, hogy 19 nemzeti kisebbség (ide tartozik a magyar, albán, askáli, bosnyák, bolgár, bunjevác, vlah, görög, egyiptomi, német, lengyel, roma, román, ruszin, orosz, szlovák, szlovén, ukrán és a cseh nemzeti kisebbség) közvetlenül, négy kisebbségi nemzeti tanács pedig (a goráni, macedón, horvát és a montenegrói) elektorok, azaz választógyűlés útján választja meg nemzeti tanácsának a tagjait.

A Magyar Nemzeti Tanács 35 tagjáról a választók közvetlenül dönthetnek majd. A mandátumok négy évre szólnak.

Gordana Čomić felhívta a figyelmet, hogy szeptember 3-án ugyan ideiglenesen befagyasztották a külön választói névjegyzéket, de csak azért, hogy lássák, mely nemzeti kisebbség esetében kell megszervezni a közvetlen választásokat, és hány nemzeti tanácsot választanak meg választógyűlésen keresztül. Tegnapi sajtótájékoztatóján ugyanakkor arra szólította fel a kisebbségek tagjait, hogy aki még nem tette meg, október 27-ig iratkozzon fel a választói névjegyzékre. Azt, hogy az adott személy szerepel-e a külön választói névjegyzékben, az emberi és kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédért felelős minisztérium honlapján ellenőrizhetik a polgárok (https://upit.posebanbirackispisak.gov.rs/).

– Szeretném felhívni a nemzeti közösségek tagjainak figyelmét arra, hogy folytassák a külön választói névjegyzékre való feliratkozást. Rendkívül fontos, hogy a nemzeti közösségek minden tagja, aki ezt még nem tette meg, jelentkezzen saját önkormányzatánál, és kérje a felvételt a külön választói névjegyzékbe, hogy a nemzeti tanácsban szabadon megválaszthassa a képviselőit – emelte ki a Gordana Čomić.

A miniszter a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy az új nemzeti tanácsot legkésőbb 15 nappal az előtt kell megválasztani, mielőtt lejár a jelenleg működő nemzeti tanács mandátuma, vagyis november második felében.

A közvetlen választásokat a Köztársasági Választási Bizottság bonyolítja le, az ő feladata lesz az aláírásgyűjtéshez, a listák benyújtásához szükséges nyomtatványoknak és minden egyébnek a megszervezése, ami a parlamenti, az elnöki, az önkormányzati, valamint a tartományi választások során is szükséges.

A szavazatok leadásának napján a választóhelyeken reggel 7 és este 8 óra között várják a választópolgárokat.

Az utolsó összetételű Magyar Nemzeti Tanácsot négy évvel ezelőtt, november 4-én választották meg.

Korábban lapunk már rámutatott arra, hogy a nemzeti kisebbségek képviselői akkor élhetnek választójogukkal a nemzeti tanácsi választáson, ha feliratkoztak a külön választói névjegyzékre. Miközben az általános választói névjegyzékbe a felnőttkort elérő polgárt automatikusan bejegyzik, a külön választói névjegyzékbe kizárólag személyes kérelem alapján kerül be a tizennyolcadik életévét betöltő polgár. Személyazonosító okmánnyal a polgárok a lakóhelyük szerint illetékes helyi önkormányzat hivatalában kérhetik a feliratkozást a névjegyzékre. Aki egyszer feliratkozott például a magyar külön választói névjegyzékre, annak nem kell megismételnie minden egyes nemzeti tanácsi választás előtt. Habár a névjegyzéket az illetékes szerv hivatalból köteles lenne naprakészen tartani, amennyiben valakinek megváltoztak a személyes adatai, annak érdemes ellenőrizni, hogy ezt nyilvántartásba vették-e, és ha nem, adatmódosítást kell kérnie az illetékes helyi önkormányzat közigazgatási hivatalának általános közigazgatási osztályán.