2024. április 20., szombat
EMMAUSZ KOLLÉGIUM

Többen, több felől

Újra megtelt a muzslyai Emmausz fiúkollégium, amely 2002 óta biztosít lakhatást a nagybecskereki középiskolákban tanuló magyar fiataloknak. Főleg bánáti diákok választják ezt a továbbtanulási lehetőséget, de egyre több a bácskai, az idéntől pedig már egy szerémségi kollégistájuk is van. Tizenkét új kollégista érkezett az elmúlt tanévben érettségiző nyolc diák helyére, ami azt jelenti, hogy az idén többen – összesen 42-en – lesznek a kollégiumban.

– Új helyekről is jöttek fiúk, mint Titelről és Maradékról, úgyhogy szélesedik a kör, az ismertség. A kollégiumról hallanak máshol is. Érdekes, hogy mind a két fiú, a titeli meg a maradéki is, jól beszélnek magyarul, úgyhogy nem lesz gond – és örülünk ennek. Szép látni a fiúkat, hogy összekovácsolódnak és akarnak valamit elérni az életükben. Különben 42 diákról van szó, akik az idén majd itt laknak a kollégiumban és ez is egy szép szám. Örülünk annak, hogy így alakult a helyzet, hallottuk Kalapis Sztoján atyától, az Emmausz katolikus fiúkollégium vezetőjétől.
A fiúk kiváló körülmények között tanulhatnak. Mindenki gyorsan beilleszkedik és jók a tanulmányi eredmények is. Németh Ákos a becskereki Nikola Tesla elektrotechnikai és építészeti iskola tanulója a második évét kezdi az Emmauszban. Mint mondja, a nevelőtanárok nagyon sokat segítenek a tanulásban, amellett pedig jó sportolási lehetőségek is vannak a kollégiumban.
A kollégium nemcsak lakhatást biztosít a fiúknak, hanem keresztény közösségi életet is nyújt nekik.
– Az idén az a különleges, hogy 19 településről érkeztek fiúk. Ez mindig gazdagítja a kollégiumunkat, mert mindenki hozza a saját szokásait és ezt mind elfogadjuk, mind egy közösbe tesszük és egy nagy családot alkotunk. A kollégiumban a tanulás mellett igyekszünk a szabadidős programot úgy tervezni, hogy az hasznos legyen a fiúk számára. Mindenképpen a keresztény értékeket bele vonva a szalézi nevelési módszert alkalmazzuk, mondja Gabona Ferenc nevelőtanár. 
A szülők is elégedettek, hiszen gyerekük magyar környezetben lakik és anyanyelvén tanulhat.

– A fiam most kezdi a második osztályt. Egy éve kollégista. A barátaitól hallott erről a helyről. Meglepődtünk a döntésén, de végül is nagyon elégedettek vagyunk így egy év elteltével. Nagyon jó kis közösség van itt. Családias a hangulat. A gyerekek barátkoznak, szabadidejükben sporttevékenységre van alkalmuk. Tanulnak egy kis rendet. Amit otthon idáig nem ettek meg, azt itten biztos megeszik, nem válogatnak. A tanulás is sokkal könnyebben megy nekik, mivel van tanulószoba, nyilatkozta a temerini Lahos Krisztina.
A beköltözés után a kollégisták a szülőkkel, nagyszülőkkel, testvéreikkel együtt részt vettek a tanévnyitó szentmisén a Mária Szent Neve plébániatemplomban, melyet Kalapis Sztoján atya celebrált.