2024. március 29., péntek

Csend van Jarinjében, de készenlétben a koszovói rendőrség és a KFOR

A jarinjei közigazgatási átkelőnél néhány órával a Belgrád és Pristina közötti személyi okmányokról szóló megállapodás kezdete előtt nyugodt a helyzet, az átkelőhelyen nem tartóztatják fel a járműveket.

Amint arról a Tanjug hírügynökség riportere beszámolt, a korábbiakhoz hasonlóan az autók rendszámtábláira mindkét irányban fehér vignettákat ragasztottak fel. A jarinjei adminisztratív átkelőtől 700-800 méterre található a koszovói rendőrség ellenőrző pontja, az épület előtt három Hummer jármű vesztegel – írja a Vajdasági RTV.

A koszovói rendőrség tagjai automata puskákkal fegyverkeztek fel. Körülbelül két kilométerrel távolabb a Tanjug csapata két amerikai KFOR-Hummert észlelt. Reggel óta az adminisztratív átkelőhelyek összes vámpontján jól látható helyeken olyan felvilágosító táblákat helyeztek el, amelyeken közlik, hogy a Pristina által kiállított személyi igazolványok használatának engedélyezése kizárólag gyakorlati okokból történik, a szabad mozgás biztosítása érdekében, és hogy ez nem értelmezhető Koszovó függetlenségének egyoldalúan kinyilvánított elismeréseként.