2024. április 19., péntek

A városnapra készülnek Zentán

Hungarikum Operettgála és a Csík zenekar koncertje is a programok között

A Zentai csata 325 éves évfordulója jegyében szeptember 8-tól 11-éig tartják meg Zentán a város ünnepét, amelynek lebonyolítására teljes gőzzel készül a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ. A kínálat bőséges és sokrétű, koncertek, művelődési események, versenyek és sokadalom várja a látogatókat.

Szeptember 8-án, csütörtökön 18 órai kezdettel a Városi Múzeumban A Bottyánsánc az évszázadok fogatagában elnevezésű kiállítás ünnepélyes megnyitójával veszi kezdetét a programsorozat. A Paksi Városi Múzeum régészeti kiállítását tekintheti meg a nagyérdemű. 19 órakor a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központban egy hagyományos rendezvényre kerül sor, Irodalmi találkozások címmel, melyen Selimir Radulović költő lesz a vendég.

Szeptember 9-én, pénteken 15 órától a Népkertben, a Sportcsarnok előtti nagyszínpadon bemutatkoznak Zenta Község hagyományőrző csoportjai. 17 órától a Városháza dísztermében Nyitókonferenciára kerül sor, melyet Czegledi Rudolf Zenta község polgármestere, Deli Andor európai parlamenti képviselő, és Kovács Elvira, a szerb parlament alelnöke, az Európai Integrációs Bizottság tagja nyitnak meg. Ezt követően 20 órától a nagyszínpadon Városnapi Rockkoncert veszi kezdetét, a Don’t stop the Queen – Hungarian Queen Tribute Band együttes fellépésével, majd őket követi 22 órától az Amadeus bend együttes.

Szeptember 10-én, szombaton 9 órától kezdetét veszi a már hagyományos tenisztorna, vagyis zentai és hódmezővásárhelyi teniszezők XXXVI. találkozója. Szintén 9 órától a Népkertben, Sporttal a kábítószer ellen elnevezésű tájfutó bajnokságot szervez a zentai rendőrség független szakszervezete. Szombaton 11 órakor a Lengyel emlékmű ünnepélyes megkoszorúzására kerül sor. 14 órától az Édes utca elnevezésű program várja a látogatókat, amely édességek és kézműves csokoládékülönlegességek kiállítását foglalja magába. Ezzel egyidejűleg a Sportcsarnokban városnapi gyermekprogramokkal kedveskednek a kicsiknek és kézműves-foglalkozásokkal várják a családokat a Paksi Városi Múzeum múzeumpedagógusai. Eközben a nagyszínpadon mazsorettkavalkád, formációs táncbemutatókat láthat a közönség. Fellép a Flamenco Táncklub, a Merkur-Midnight tánccsoport, valamint az M Dance Studio is látványos gálaműsorral készül. 17 órától a Szent Mihály arkangyal-templomban gyászmisét tartanak a zentai csata 325. évfordulója alkalmából. 18.30 órakor színpadra lép a Kurina Trió, őket követi 19.30 órakor a Hungarikum Operettgála és 21 órakor a városnapi tűzijáték. A tűzijátékot követően a kisszínpadon Pribojszki Mátyás és a Spontán Blues Band gondoskodik a hangulatról, 22 órától pedig a nagyszínpadon a Csík-zenekar mindenki által ismert dallamai csendülnek fel.

Szeptember 11-én, vasárnap 9 órától a zentai Tisza-parton a Zenta Kupa Horgászversenyen vehetnek részt a horgászat szerelmesei. Szintén 9 órától a Népkertben az Arcus Íjászszövetség Nemzetközi Örömíjász versenye kezdődik. 9.30-kor az emlékharang megkongatása és koszorúzása következik. Eközben a Fő téren a zenepavilonnál a Zentai Fúvószenekar Ünnepi hangversenyt szervez, Masa Tibor karnagy vezénylésével. A Városháza dísztermében 10.30-kor kezdődik a községi képviselő-testület városnapi díszülése, ahol sor kerül a város legrangosabb kitüntetéseinek ünnepélyes átadására. Ezt követően 15 órakor a Zentai Gimnázium előcsarnokában Szeli István akadémikus emléktáblájának megkoszorúzására kerül sor. Végül pedig a Kis Szent Teréz-templomban Városnapi Te Deum, azaz hálaadó szentmisét tartanak a zentai csata 325. évfordulója alkalmából.