2024. április 26., péntek

Koszorúzás, értéktár-kiállítás és népzenei műsor

Padén a helyi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör névadójának tiszteletére tartottak emléknapot

A Takáts Rafael Magyar Kultúrkör csütörtökön Padén misével és koszorúzással, a Vajdaság Magyar Értéktár vándorkiállításának megnyitójával, valamint művelődési műsorral emlékezett meg az egyesület névadójáról, Takáts Rafael ferences rendi szerzetesről, plébánosról, tanítóról és nyomdászról, illetve egyben megünnepelték a kultúrkör napját is. A Takáts Rafael-emléknap alkalmából ünnepi misét mutatott be Hajdu Sándor plébános és Mészáros Attila diakónus a Havas Boldogasszony katolikus templomban, ahol ezt követően megkoszorúzták Takáts Rafael emléktábláját, aki a 18. század végén látott el néhány éven át lelkipásztori és a tanítói szolgálatot Padén. Az emléktáblánál koszorút helyezett el Jerasz Anikó a Magyar Nemzeti Tanács nevében, Tóth Zoltán a VMSZ Csóka községi szervezetének részéről, Ripcó Krisztián a VMSZ padéi szervezetének képviseletében, Komáromi László a padéi önkéntes tűzoltó-egyesület nevében, Márki Ibolya a padéi hívőközösség részéről. Oláj Tibor és Balázs Ferenc a csókai önkormányzat képviseletében koszorúzott, Kobrehel Éva a Csókai Művelődési és Oktatási Központ nevében, Komáromi Róbert pedig a kultúrkör részéről. Majd az emléknap a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör székházában folytatódott, ahol Fehér Viktor, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa megnyitotta a Vajdaság Magyar Értéktár vándorkiállítását. A rendezvény a kultúrkör citerásainak, énekeseinek és néptáncosainak művelődési műsorával zárult a szabadtéri színpadon, ahol Komáromi Róbert, a kultúrkör elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Oláj Tibor, a csókai képviselő-testület elnöke mondott ünnepi beszédet. A műsoron a kultúrkör tagjai bemutatták mindazt, amit az előző heti népzenei és néptánctáborban megtanultak, vendégfellépőként pedig bemutatkozott az adai Bodros Tamburazenekar is. Az ötnapos tábort egyébként első alkalommal tartották meg az elmúlt héten a padéi kultúrkör udvarán. 

Komáromi Róbert, a kultúrkör elnöke elmondta, hogy a Takáts Rafael-emléknap a névadójukról és az egyesületük napjáról szól.

– A padéiak amikor 1996-ban megalakították a kultúrkört, úgy gondolták, hogy olyan személyről nevezzék el, aki neves feladatokat hajtott végre Padén, így esett a választás Takáts Rafaelre. Az idő múltával a támogatásoknak köszönhetően egy olyan közösséget alakítottunk ki, amelyre Padé magyarsága nagyon büszke lehet. Ha valaki ellátogat hozzánk, az csupa szívvel-lélekkel adhatja tovább a többi embernek, hogy itt jó dolgok folynak. Korábban úgy gondoltuk, hogy kell egy emléknapot tartanunk a kultúrkörben. Takáts Rafael 1820 augusztusában halt meg, az egyesületünk is augusztusban alakult meg, így kiválasztottunk egy napot, amely alkalmából tartunk egy megemlékezést, illetve egy műsort, amelyen a kultúrkör és a vendégei felléphetnek és bemutathatják az egész évi munkájukat – nyilatkozta Komáromi Róbert.

A Takáts Rafael-emléknap közösségépítő és megtartó erejét hangsúlyozta Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke is.

– Az emléknap a közös jövőt, a teremtő fejlődést jelképezi, ami megerősíti a közösséget abban, hogy közös akarattal, közös döntésekkel, összefogással tudunk megmaradni itt, a szülőföldünkön, és a ragaszkodásunk, a cselekedeteink valójában a közösséget építik, erősítik. Azt a közösséget, amelynek mi magunk is tagjai vagyunk. Ez kellene, hogy legyen véleményem szerint mindannyiunk küldetése, és ebben a padéiak a mai napon kimagasló példát mutattak – mondta az MNT tisztségviselője.