2024. április 19., péntek

Hét magyar elsős lesz Nagybecskereken

A magyar osztályok száma megmarad az előző évi szinten a városban és a környékbeli általános iskolákban

Minden készen áll a tanévkezdésre a nagybecskereki és a környékbeli általános iskolákban. A diákok száma – szinte minden iskolában – csökkent, viszont jó hír az, hogy a magyar osztályok száma megmarad az előző évi szinten.

A muzslyai általános iskola (Kecskés István felvételei)

A muzslyai általános iskola (Kecskés István felvételei)

Muzslyán, a város legnagyobb kétnyelvű iskolájában 510 tanuló – köztük 58 elsős – várja a jövő csütörtöki iskolacsengőt. A két iskolaépületben összesen 21 magyar elsős kezdi meg iskoláztatását, héttel több, mint ahányan tavaly voltak. A központi iskolaépület magyar első osztályába 16 gyereket írattak be, a többi pedig a kinti iskolaépületbe fog majd járni, hallottuk Molnár Attilától, a Szervó Mihály ÁI igazgatójától, aki azt is elmondta, hogy az idén viszont a vártnál kevesebb szerb első osztályost írattak be.
A Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt fontosságú muzslyai tanintézményben az idén is munkálatok voltak: tartományi támogatásból kilenc mosdót újítottak fel.  

Tóth Rimai Anasztázia: Becskereken hét, Szentmihályon öt elsős lesz

Tóth Rimai Anasztázia: Becskereken hét, Szentmihályon öt elsős lesz

A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolának az idén hét magyar és egy szerb ajkú elsőse lesz. A vidék magyarságának a legpatinásabb tanintézménye (az egykori Messinger) az elkövetkező tanévben 148 diákkal kezdi a tanévet. Ebből a becskereki központi iskolaépületben 98 tanuló jár majd, míg a szentmihályi kihelyezett tagozatuknak 47, a lukácsfalvi (szerb tagozatának) pedig három tanulója lesz. Mint ahogy Tóth Rimai Anasztázia megbízott igazgatónőtől megtudtuk, Szentmihályon öt magyar elsős lesz, a lukácsfalvi kihelyezett tagozatba pedig egy elsőst írattak be szerb osztályba.

Az egykori Messinger

Az egykori Messinger


Az iskolaépületekben a szünidő folyamán nem voltak felújítása munkálatok. Mint hallottuk, jelenleg a legfontosabb a szentmihályi iskola tetőzetének a javítása volna, mivel a nem régi esőzések alkalmával az épület beázott. Viszont jó hír, hogy a nagybecskereki polgármester jóváhagyásával a szentmihályi sportolók a nyári szünidőben használhatták a még teljesen be nem fejezett és át nem adott iskolai tornatermet. Közben az iskola a tartományi titkárságnak eljuttatta az épület elaborátumát és várják az illetékesek azzal kapcsolatos pozitív döntését, hogy aztán a diákok is birtokba vehessék a létesítményt.