2024. március 19., kedd

Összetartozás és remény

Az államalapítóra emlékeztek Tordán

Torda azon ritka közép-bánáti szórványtelepülések egyike, amelyeknek köztéri Szent István-szobra van. Csütörtökön este hálaadó szentmisével, az új búzából készített kenyér megszentelésével, ünnepi műsorral és a Szent István-szobor megkoszorúzásával emlékeztek államalapító királyunkra.

A szentmisét ft. Masa Tamás tordai plebános mutatta be a Nepomuki Szent János-plébániatemplomban. Szentbeszédében a nemzettudatosság és a hit fontosságát hangsúlyozta, amelyre a szórványban különösen nagy szükség van.

– Szent István több ezer év távlatából is hordoz, illetve küld számunkra üzenetet, mégpedig a kitartás, az Istenbe vetett hit, a reménység és az az erős akarat üzenetét, ami őbenne is megvolt. Az a szilárd alapon állás, amelyről a mai evangélium is beszél, hogy az okos ember a házát szilárd alapra, sziklára építette, és jöhet a zápor, jöhet az árvíz, az nem dől össze, mert szilárd az alapja. Ez a hitünk, ez a nemzettudatunk – hangsúlyozta az atya.

A tordaiak még 2014-ben döntöttek úgy, hogy a falu egyetlen köztéri szobrával államalapítónknak, Szent Istvánnak állítanak emléket. Megalkotója Vékony Lajos iparművész, keramikus volt. Dobai János, a tordai helyi közösség tanácsának elnöke kiemelte, hogy ez a szobor kötelez bennünket arra, hogy magyarságunkat itt a szórványban megőrizzük.

– Amióta nemzeti kormánya van Magyarországnak, azóta nemcsak annak a megőrzése a fontos feladat számunkra, hanem az is, hogy összetartozzunk, egy nemzetté váljunk. És az, amit ki kell emelni, hogy az anyaország hathatós segítsége, támogatása bennünket is elért. Mi is részesülünk az anyaországi támogatásban, és azt gondolom, azt, hogy Szent Istvánra mi ezért is büszkék lehetünk, hisz a magyarságnak nemcsak az összetartozást, az összefogást adta meg, megadta a kereszténységet, megadta a hitet, erőt és reményt mindannyiunk számára – mondta a tanácselnök.

Az egybegyűltek a Művelődési Otthon előtt álló Szent István-szobornál alkalmi műsort láthattak a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagjainak jóvoltából. Sári Enikő, az egyesület művészeti vezetője elmondta, hogy szívesen fellépnek minden helyi közösség szervezte rendezvényen.

– A Szent István-napi ünnepség az évek során hagyománnyá vált. Rövid műsorunk van, de megadjuk a tiszteletet. A gyerekek számára is fontos a fellépés, a nyári szünet alatt ugyanis ez az első alkalom, amikor a táncosaink, a szereplőink össze tudnak jönni és kicsikét barátkozni – mesélte Sári Enikő.
A rövid ünnepi műsort követően az emlékezés virágait a tordai helyi közösség, a katolikus egyház, a VMSZ és a helybeli civil szervezetek képviselői helyezték el.