2024. április 27., szombat

A szárazság a gabonakivitelt is veszélybe sodorhatja

A szárazság által okozott alacsony vízszint csökkenti az áramtermelést, de a folyami forgalmat is veszélyezteti, főleg a Dunán, ahol a gabonát szállítják ki, és hozzák be a szenet – nyilatkozta az N1 televíziónak Žarko Galetin agrárelemző.

Rámutatott arra, hogy Szerbiában a szárazság miatt 16 vízerőmű harmadával csökkentette a termelését. Az említett vízerőművek az összes áramtermelés 38 százalékát adják.

– Ha folytatódik a száraz időszak, egy forgatókönyvet sem vethetünk el. Fennáll a veszélye annak, hogy a Dunán lezárják a hajóútvonalakat, akkor pedig nagy gondban leszünk – mondta Galetin.

Kiemelte, hogy Szerbiába vízfolyással szemben érkezik a szén, a vas pedig a vízfolyással megegyező irányban, mint a gabona is, pontosabban a romániai Constanca kikötőn keresztül.

– Több mint egymillió tonna áru a constancai kikötőn keresztül halad át, beleértve a kukoricaexportnak csaknem a felét és a búza egyharmadát. A smederevói acélgyár a vas behozatalától függ az ukrajnai kikötőből, a háború pedig 50 százalékkal növelte a szállítási díjat, mivel a Fekete-tengerre viszik az árut – fogalmazott Galetin.

Hozzátette, hogy Szerbiában a vízhiány miatt jelenleg apokaliptikusnak tűnik a folyók állapota.