2024. április 27., szombat

Érkeznek a turisták

Az első fél évben 115,8 százalékkal több turista érkezett Újvidékre, mint az előző évben

Az újvidéki idegenforgalmi mutatók jelentősen javultak a nyári hónapok alatt, sok turista érkezett a fesztiválokra, sportrendezvényekre, és a tavalyihoz képest sokkal többen érkeztek turistahajókkal is, mint korábban.

Az Újvidéki Idegenforgalmi Szervezet szerint júniusban és júliusban több turista látogatta meg a tartományi fővárost mint egy évvel ezelőtt, ugyanebben az időszakban, legtöbben vonattal érkeztek. Az idén sokat nyomott a latban az a tény, hogy jelentősen nőtt a turistahajókkal érkezők száma. Az év első felében 16.513 turista érkezett 170 turistahajóval Újvidékre, ezek közül júniusban 68 hajó kötött ki a tartományi székvárosban 6683 vendéggel a fedélzetén. Májusban 64 turistahajó érkezett 6321 turistával, ami a tavalyi mutatókhoz képest jelentős növekedésnek számít. Tavaly összesen 132 turistahajó érkezett Újvidékre összesen 11.717 vendéggel – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

A hazai turisták nagy része ismerősöknél, barátoknál száll meg, míg a külföldiek többsége magánszálláshelyeket vesz igénybe (Fotó: Ótos András felvétele)

A hazai turisták nagy része ismerősöknél, barátoknál száll meg, míg a külföldiek többsége magánszálláshelyeket vesz igénybe (Fotó: Ótos András felvétele)

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint az idén az év első hat hónapjában Újvidékre 98.898 turista érkezett (41.962 hazai és 54.936 külföldi), ami 115,8 százalékos növekedést mutat a tavalyi adatokhoz képest.

A legtöbb turista Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Szlovéniából, Oroszországból, Észak-Macedóniából, Németországból, Romániából, Magyarországról, Montenegróból ás Bulgáriából érkezett. Ami az éjszakázások számát illeti, az év első felében Újvidéken és környékén 249.268 alvást regisztráltak, ebből 83.526 hazai, valamint 165.742 külföldi vendégéjszaka volt. A tartományi székvárosban legtöbben Oroszországból, Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Törökországból, Szlovéniából, Németországból, Észak-Macedóniából, Romániából és az Egyesült Államokból foglaltak szállást.

Csaknem 5000 turista kereste fel az elmúlt fél évben az Újvidéki Idegenforgalmi Szervezet irodáit a vasútállomáson, illetve a Szabadság téren. A legfrissebb felmérések szerint, a vendégek elégedettek voltak a turistaszervezet munkájával, valamint az ott kapott hasznos információkkal.