2024. április 18., csütörtök

Befejeződött a francia hadsereg terrorellenes küldetése Maliban

Befejeződött a francia hadsereg terrorellenes küldetése Maliban, hétfőn az utolsó francia katonák is elhagyták az afrikai országot – közölte a hadsereg vezérkara Párizsban.

A katonák kivonásával párhuzamosan a francia elnöki hivatal is közleményt adott ki, amelyben emlékeztetett arra, hogy a küldetés befejezéséről már februárban döntés született, miután megállapították, hogy „már nincsenek meg a politikai és működési feltételei annak, hogy Franciaország továbbra is elkötelezetten jelen maradjon Maliban".

A francia vezetés kapcsolata fokozatosan elmérgesedett a Malit két éve vezető katonai juntával. A kivonulást tél végén bejelentő Emmanuel Macron francia elnök fogalmazása szerint „nem lehetséges a terror elleni győzelem, ha azt maga az állam nem támogatja".

Az elnöki hivatal ugyanakkor a hétfői közleményben leszögezte: Franciaország a Száhel-övezetben, a Guineai-öbölben és a Csád-tó térségében vállalt kötelezettségét a továbbiakban is fenntartja. A térség országaival folytatott együttműködés célja továbbra is a biztonság garantálása és a terrorizmus elleni küzdelem.

A megkezdett hadműveletek fókuszát Malin kívülre helyezik át: Niger beleegyezett a korábban létesített légitámaszpont fenntartásába; Csád fővárosában tovább működhet a francia hadsereg ellenőrző pontja, és fenn kívánják tartani katonai bázisukat Burkina Faso fővárosában is.

A francia katonai jelenlét ugyanakkor a Száhel-övezetben az év végéig megfeleződik, 2500 főre csökken.