2024. április 27., szombat

Olvassa holnapi számunkban!

A Sarlós Boldogasszonyról elnevezett római katolikus templom 1906 óta áll a hívek szolgálatában Topolyán. Bár az építészeti remekmű kiállta az idő próbáját, az idő vasfoga több helyen károsodást okozott, és elérkezett az idő egy teljes felújításra. A Kárpát-medencei templomfelújítások sorában Magyarország Kormánya a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül támogatja a teljes rekonstrukcióhoz szükséges terv elkészítését.

– Ha végignézzük a régi Hitélet újságokat, akkor templomépítési és -felújítási hullámokat figyelhetünk meg: a múlt század fordulóján felújítási láz kerítette hatalmába a kalocsai főegyházmegyét, majd amikor lecsillapodtak a Trianon utáni feszültségek, akkor Bácskában is sikerült sok templomot felépíteni. A második világháború utáni sokkot követően, amikor konszolidálódott a helyzet, a hatvanas évek végén újabb felújítási hullám indult el, hiszen ezeket az épületeket karban kell tartani – mondta lapunknak többek között ft. Szakály József címzetes prépost.

Azt már tudni, hogy a toronysisak felújítása lesz az első munkálat, amit elvégeznek. Hogy mi következik azután, olvassa holnapi számunk Hétvége mellékletében!