2024. április 19., péntek

Hogyan tároljuk otthon a gyógyszereinket?

Minden háztartásban szükség van egy kis dobozra vagy polcra, amely a leggyakrabban használt gyógyszereket, illetve elsősegélynyújtáshoz szükséges kellékeket tartalmazza. Egy jól összeállított és megfelelően karbantartott házi patika hasznos segítséget nyújthat a mindennapokban.

Az otthoni gyógyszertárunk gondos összeállítása mellett mindenképp érdemes figyelmet fordítani a gyógyszerek tárolási körülményeire. E tekintetben nem létezik egy általános szabály, mely minden készítményre érvényes, hiszen minden hatóanyag különbözik egymástól, megvannak a saját tulajdonságaik, mint amilyen az oldhatóság, a hőmérséklet- és a napfényérzékenység, valamint a lejárati idő. Ezzel magyarázható, hogy helytelen tárolás esetén a gyógyszerek könnyen veszíthetnek hatékonyságukból, felbomolhatnak, vagy akár veszélyesekké is válhatnak.

Létezik viszont néhány alapvető szabályszerűség, melyek betartásával az otthon tárolt készítmények sem veszítenek hatásosságukból.

A gyógyszereket a gyártó ajánlásának megfelelően, általában száraz, sötét, hűvös helyen kell tárolni. Soha ne tegyük gyógyszeres dobozunkat fűtőtest közelébe vagy közvetlen napfényre! A fürdőszobai tárolást kerüljük, hiszen a meleg, párás levegő kedvezőtlen környezet, főleg a tabletták és kapszulák tárolásához.

Mit tároljunk hűtőszekrényben?

Bizonyos gyógyszerek különleges tárolást igényelnek, ezeket a készítményeket hűtőszekrényben kell tartani. Ebbe a csoportba sorolhatók bizonyos szem- és fülcseppek, egyes krémek, kúpok, illetve általában a legtöbb, gyógyszertárban kikevert magisztrális készítmény.

A hűtőben való tárolás nemcsak a szavatosság miatt fontos, kedvezőtlen hőmérsékleten a gyógyszer állaga és formája változik, megolvad és deformálódik, és a termék használhatatlanná válik (különösen a kúpokra jellemző).

Gyakran felmerül a kérdés, hogyan tároljuk helyesen az inzulinos készítményeket. Az inzulint óvni kell a közvetlen napfénytől, a hőhatástól és a lehűléstől is. Az injekciós penek felbontás előtt hűtőszekrényben (2–8 °C között) tárolandók, a használatban lévő injekciót viszont szobahőmérsékleten kell tartani, max. 25 és 30 °C között. Fontos hangsúlyozni, hogy az inzulint tilos lefagyasztani, és a fagyasztott inzulint még felengedés után sem szabad használni.

Mi a helyzet a szirupokkal?

A legtöbb antibiotikumos szirup vizes oldata instabil, ezért ezeket a szuszpenziókat közvetlenül használat előtt készítik el a gyógyszertárakban tisztított víz hozzáadásával. Ezek a készítmények felnyitás után szobahőmérsékleten (25°C-ig) vagy hűtőszekrényben tárolandók. Az antibiotikum kiváltása alkalmával mindig figyelmesen hallgassuk meg, hogyan kell helyesen tárolni az adott szirupot!

A gyári (feloldott) szirupokat felbontás után a gyógyszeres dobozon feltüntetett ideig sötét, hűvös helyen vagy hűtőszekrényben kell tartani.

A biztonságra is figyelni kell

– Célszerű egy könnyen zárható műanyag dobozt vagy tárolót kijelölni a gyógyszereink otthoni tárolására. A házi patikánkat mindig más élelmiszerektől elkülönítve, lehetőleg a szekrény felső polcán tartsuk, ahol a gyerekek és az idősek nehezen tudnak hozzáférni! Ne feledjük, hogy a gyermekeknél a leggyakoribb a gyógyszermérgezés!

– A gyógyszereket mindig a saját csomagolásukban, a használati utasítással együtt őrizzük, így mindig tudni fogjuk a gyógyszer nevét, hatóanyagát és lejárati idejét.

– Ne osszuk meg gyógyszereinket! Bár lehet, hogy egy közeli családtag vagy a szomszéd is hasonló tünetekre panaszkodik, sohasem jó megoldás felajánlani neki a saját gyógyszereinket, veszélyes is lehet.

– Ne halmozzuk a gyógyszereket! A krónikus betegségre felírt terápiás gyógyszerek mellett természetesen legyen otthon láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, probiotikum, vitaminok és elsősegélycsomag! Minden más szükség esetén bármikor beszerezhető a gyógyszertárban.

– Ajánlott legalább félévente átnézni házi patikánkat és megszabadulni azoktól a készítményektől, melyek felhasználhatósága megkérdőjelezett. Azok a gyógyszerek, amelyikek összeragadtak, szétestek, változott a színük, formájuk, esetleg lejárt a szavatosságuk, tovább már nem biztonságosak. Gyűjtsük össze őket, és adjuk át a legközelebbi gyógyszertárban, ahol szelektív tárolókba helyezik, majd továbbküldik a speciális gyógyszer-megsemmisítőkbe!