2022. augusztus 13., szombat

Megsemmisítették Šarić ítéletét

A Fellebbviteli Bíróság hiányosságot, ellentmondást és logikátlanságokat vélt felfedezni a Felső Bíróság döntésében

A belgrádi Fellebbviteli Bíróság megsemmisítette a Felső Bíróság azon döntését, amellyel Darko Šarićot a kábítószer-eladásból származó pénz tisztára mosásának vádjával 9 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Mint ahogy arra a KRIK, Bűnözés- és Korrupciókutató Hálózat elnevezésű szerbiai oknyomozó portál rámutatott, a Fellebbviteli Bíróság szerint a Felső Bíróság mulasztásokat követett el, nem indokolt kellőképpen, illetve nem nyert bizonyítást minden vádpontban Šarić bűnössége. Ezt követően Šarić munkatársai ügyében is, akiket szintén pénzmosás vádjával ítéltek el, megsemmisítésre került az ítélet.

A Fellebbviteli Bíróság tanácsa több kifogást is talált a Felső Bíróság ítéletében. A 9 év letöltendő börtönbüntetésről szóló ítélet indoklása szerint nem nyert bizonyítást minden vádpont, azaz a bíróság az eljárás alatt nem foglalkozott minden bűncselekménnyel, amivel Darko Šarićot és bűntársait megvádolták. Ugyanis az mellett, hogy pénzmosással vádolták meg őket, bűnszervezetben való részvétellel is terhelték őket, míg a Felső Bíróság csak a pénzmosás vádjában hozott ítéletet.

A Fellebbviteli Bíróság arra is rámutatott, hogy a Felső Bíróság ítélete érthetetlen, ellentmondásokat tartalmaz, míg az ítélet indoklásában nem részletezik kellő mértékben a vádlottak bűnösségét. Így arra sem tér ki, hogy az elítéltek Šarić bűnszervezetének tagjai voltak, akik kokaincsempészettel foglalkoztak, vagy pedig egy teljesen más bűnszervezet tagjaiként végezték ezeket a bűncselekményeket.

Rámutatnak arra is, hogy logikátlan időeltérések is vannak az elsőfokú ítéletben, ugyanis a bíróság megállapította, hogy fennáll annak gyanúja, hogy 2006-ban a Štampa sistem vállalatba befektetett pénz kábítószer eladásából származott, ám később megállapítja azt is, hogy Šarić pénzmosással foglalkozó bűnszervezete 2008-ban alakult.

Miután megsemmisítették Darko Šarić ügyében az elsőfokú ítéletet, 14 társa is hasonló sorsra jutott.

Egyébként ez az ítélet volt az első, amit pénzmosás vádjával folytatott le a bíróság. Azzal vádolták meg Darko Šarićot, hogy több mint 20 millió euróból, amit kokaincsempészetből szerzett, szállodákat, mezőgazdasági vállalatokat és termőföldeket vásárolt. A bírósági eljárás tíz évig tartott, mire 2020 júliusában meghozták az ítéletet, ami szerint Šarićot 9 év, bűntársait pedig 2–7 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Šarić ellen ezzel párhuzamosan 6 tonna kokain csempészetének vádjával is folyt bírósági eljárás. Ebben az esetben is született ítélet, 15 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ám ezt az ítéletet is megsemmisítették.

Ebben az évben pedig egy újabb eljárás indult Šarić ellen, ugyanis azzal gyanúsítják, hogy előzetes letartóztatása idején megrendelte Ekvádorban tevékenykedő munkatársa, Milan Milovac meggyilkolását, illetve megkísérelte megölni egykori munkatársát, Nebojša Joksovićot, aki vádlottként együttműködő tanúként lépett fel a a kokaincsempészet kapcsán folytatott eljárásban.