2024. március 29., péntek

Viszlát, Nyárhangoló fesztivál!

Fergeteges operettgálával zárult a VM4K négynapos palicsi rendezvénye

Van annak egy páratlan hangulata, hogy vasárnap délután, miközben Csortos Szabó Sándor, A magyar Olympiász című film producere Vermes Lajosról oszt meg az átlagember számára kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert adatokat, a palicsi Női strand óriási üvegfalán kipillantó hallgatóság épp annak a Bagolyvárnak az épületét latja, amit az 1880-as években a Palicsi Olimpiai Játékok megálmodója építtetett. A kérdező Fejős Csilla újságíró, filmes alkotó és Orosz Ildikó újságíró volt.

Horti Lilla (Fotó: Molnár Edvárd)

Horti Lilla (Fotó: Molnár Edvárd)

A VM4K Nyárhangoló fesztiválján levetítették Paczolay Béla Pacsirta című tévéfilmjét is. A vasárnap délutáni beszélgetésen Balázs István Balázs operatőrtől megtudhattuk, az alkotás a világjárvány idején a Pesti Magyar Színház társulatával készült, Kosztolányi Dezső 1924-es regényének cselekményét a '60-as évekbe helyezi. Az operatőr mesélt például arról, hogyan készítették elő a forgatás helyszíneit, hogy a film a hatvanas évek világát tükrözze. Mint dr. Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató kiemelte, a történet bármely korban megállja a helyét, a film tompább színei jól visszaadják a kádári diktatúra világát, megjelenik az abban a korban népszerű Pacsirta márkájú rádió, korabeli Ikarus autóbusz. Mint az operatőr megjegyezte, már egy tíz évvel ezelőtti korban játszódó alkotás is kosztümös filmnek számít, hisz mások a tipikus tárgyak, mások a jellegzetes ruhadarabok. Mint a társadalomkutató ehhez hozzáfűzte, ma, a mobiltelefonok világában az a sokkhatás se lenne hiteles, hogy Pacsirta egy nappal korábban váratlanul hazatér, hisz bármely pillanatban tudunk értesíteni bárhonnan bárkit.

A Nyárhangoló fesztiválon pénteken óriási sikert aratott Eperjes Károly Az igazat mondd, ne csak a valódit elnevezésű előadói estje. Vasárnap délután az azonos című beszélgetőkönyv szerzőjével, Kölnei Lívia íróval, szerkesztővel Galán Andrea újságíró beszélgetett. Mint elhangzott, a kötet mintegy tizennyolc éve jelent meg, az óriási érdeklődés miatt azóta kétévente újra kiadják. Eperjes kiérlelt gondolataiból tanulni lehet, a kereső ember számára segítenek megtalálni a hittel kapcsolatban felmerülő kérdésekre a válaszokat. Galán Andrea a konzervatív feminizmusról is faggatta Kölnei Líviát, aki tizenéve foglalkozik e témával. A konzervatív keresztény feminizmus nem mai keletű, Slachta Margit szerzetes, az első magyar országgyűlési képviselő volt az egyik jeles képviselője.

A Palicsi-tó partján még a vasárnap esti szürkületben is hullámzott a tömeg a kézműves termékeket – de például lapunk kiadványait is – árusító standoknál, sokan megcsodálták a Vigadó teraszán a vajdasági művészek akvarell tájkép-kiállítását, a gyerekek élvezték az Iszkiri zenekar koncertjét.

Radoslava Vorgić és Kiss Tivadar (Fotó: Molnár Edvárd)

Radoslava Vorgić és Kiss Tivadar (Fotó: Molnár Edvárd)

Este kilenckor pedig a nyári színpadon a négynapos rendezvénysorozat méltó lezárásaként Kálmán Imre és Lehár Ferenc operettjeiből adtak elő egy válogatást a kiváló operaénekesek: Horti Lilla (szoprán), Radoslava Vorgić (szoprán), Boncsér Gergely (tenor) és Kiss Tivadar (tenor), Kerényi Mariann zongorakíséretével. A telt házas koncert közönsége többször visszatapsolta a művészeket, akik nevében Horti Lilla köszönte meg a VM4K-nak a meghívást és kívánt az első ízben megrendezett fesztiválnak hasonlóan sikeres folytatást.

– Viszlát, Nyárhangoló! – búcsúzott a művésznő.