2024. április 20., szombat

Játszóteret kapott a Dunavirág óvoda

A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával vált valóra a szülők kezdeményezése

Az újvidéki telepi Dunavirág óvoda bölcsődei csoportjának szülői közössége lelkesen kezdett hozzá az intézmény udvarán található elkerített zöldfelület játszótérré alakításához. Miután a talajt kiegyenlítették, a füvet levágták és a kerítést is biztonságossá tették a gyermekek számára, Bábi Ella óvónő megkeresését követően a Magyar Nemzeti Tanács biztosította a játszótér felszereléséhez szükséges elemeket.

– Ella óvó nénivel nagyon jó tapasztalataink vannak, hiszen odaadóan bánik a gyermekekkel, éppen ezért magam is azon voltam, hogy a megkeresésnek minél előbb eleget tegyünk, hiszen itt a szép idő, amikor a gyermekek szívesebben töltik az idejüket kinn, a szabadban, mint benn, a teremben, arról nem is beszélve, hogy egyébként is úgy vélem, a gyermekeknek szánt támogatás az, amit soha sem lehet megkérdőjelezni. Faházikót, fából készült átjárókapukat és szintén fából készült, lefedhető homokozót ajándékoztunk a Dunavirág bölcsis csoportjának. A gyermekek nagyon örültek az új játszóelemeknek, amelyeket azonnal birtokukba is vettek – tudtuk meg Erdődi Edvinától, a Magyar Nemzeti Tanács alelnökétől.

– A korábbi bejelentésekkel összhangban a Magyar Szó Lapkiadó Kft. székházában fogja megkezdeni működését a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény kihelyezett tagozata. A projektterv már elkészült, hamarosan a munkálatok is kezdetüket veszik. Úgy vélem, hogy a most átadott játszóelemek is megerősítik az eddig oly sokszor elhangzottakat, miszerint azzal, hogy magyar óvodákat hozunk létre Vajdaság több településén, nem kívánunk kivonulni az állami intézményekből a magyar csoportokkal. Sőt éppen ellenkezőleg, az intézményeinknek egymást kiegészítve, egymást erősítve kell majd együttműködniük egymással – tette hozzá az MNT alelnöke.

A Dunavirág óvodának adományozott játszóelemek tökéletesen beleillenek az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Minisztérium óvodafejlesztési reformjába, amely az óvodai nevelés és oktatás alapja új programjának bevezetésére vonatkozik, és amely elemei, szemlélete mostanra már minden óvodában fellelhető. Ez a program egy új, gyermekközpontúbb megközelítésen alapul, melyben a gyermek szabad játékának tág teret adó körülmények megteremtése a cél, amelyben a gyermek kreatívan alkothat, mozoghat, játszhat, fejlődhet, amire ezen az udvaron is kiváló lehetőségei lesznek a kisgyermekeknek – emelte ki a fejlesztés kapcsán Vicsek Annamária oktatási államtitkár.