2024. április 18., csütörtök

Kulcsszó: a kitartás

Sportolók kerekasztal-beszélgetése a Nyárhangoló fesztiválon

Pénteken a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ első palicsi Nyárhangoló fesztiválján Sportpillanatok címmel a Női strandon tartottak kerekasztal-beszélgetést négy sortoló részvételével. A rendezvényen Fabó Ildikó futóedzőt, Ötvös Attila személyi edzőt, Rekecki Titusz asztaliteniszezőt és Varga Zoltán birkózót Guba Éva újságíró és Kókai Mónika műsorvezető kérdezte sportpályájukról, a sportolás fontosságáról.

Varga Zoltán elárulta magáról, hogy azért kezdett el sportolni, mert túlsúlyos volt és le szeretett volna fogyni. Először az asztaliteniszt választotta, de néhány hónap után a birkózás mellett döntött. Kitartó munkájának köszönhetően többek között bekerült a válogatottba, országos bajnok lett és számos nemzetközi megmérettetésen vehetett részt.

Ötvös Attila elmondta, hogy több sportban is kipróbálta magát, a sport az élete és azon szerencsés kevesekhez tartozik, akiknek a hivatása is a sport. Arra biztatta a fiatalokat is, hogy több sportban is próbálják ki magukat, és csak utána kötelezzék el magukat amellett a sportág mellett, amely a legjobban megtetszett nekik.

Fabó Ildikó elmondta, hogy korábban kerékpározott. Elmesélte, hogy évtizedekkel ezelőtt az edzők megkövetelték, hogy egy adott sportoló kizárólag egy adott sportággal foglalkozzon. Szerencsére ez a felfogás mára idejét múlt, és az edzők is felismerték, hogy az adott sportág gyakorlása mellett fontosak az erőnléti edzések is.

Guba Éva, Varga Zoltán, Ötvös Attila, Fabó Ildikó, Rekecki Titusz és Kókai Mónika (Fotó: Patyi Szilárd)

Guba Éva, Varga Zoltán, Ötvös Attila, Fabó Ildikó, Rekecki Titusz és Kókai Mónika (Fotó: Patyi Szilárd)

Rekecki Titusz kiemelte, hogy Észak-Bácskában, például Horgoson, Topolyán nagy tradíciói vannak az asztalitenisznek és sok gyermek foglalkozik ezzel a sporttal, hiszen nagyon sokszor ez az egyetlen sportolási lehetőség az adott településen. Hozzátette, hogy a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a gyermekek általában, miután középiskolába kerülnek, felhagynak az asztaliteniszezéssel, és így sok tehetség veszik el a sportág számára.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevőinek mindegyike a sportolás fontosságát hangsúlyozta, amely szerintük az egészséges élet elengedhetetlen része. Elmondták továbbá, hogy a sportban a legfontosabb a kitartás, vagyis hogy akkor is folytassák az edzést, ha nem feltétlenül jönnek mindig úgy az eredmények, mint ahogy azt eltervezték. Hozzátették, hogy pusztán tehetséggel senkiből sem lesz élsportoló, hanem kizárólag hosszú, kemény és kitartó edzéssel.