2024. április 24., szerda

Újabb szabadkereskedelmi megállapodás készül

152-szeresére nőtt Szerbia Kínába irányuló kivitele

Szerbia számára nagy jelentőséggel bír a stratégiai partnerség erősítése Kínával – emelte ki Siniša Mali pénzügyminiszter azon a találkozón, amelyen előkészítették a Szerbia és Kína közötti szabadkereskedelmi megállapodástervezetet – közölte a pénzügyminisztérium.

Az ebből a célból létrehozott vegyes munkacsoport első ülése volt ez, amelyen maga a miniszter elnökölt. Kínát nevezte meg az ország legnagyobb kereskedelmi partnereként az ázsiai kontinensen, ugyanis a két ország közötti áruforgalom évről évre nő.

Mali szavai szerint így az elmúlt 10 évben, vagyis 2012 és  2021 között Szerbia Kínába irányuló kivitele 152-szeresére nőtt. Szavai szerint a szabadkereskedelmi megállapodás csak tovább erősíti a két ország közti kereskedelmi kapcsolatot, ami kiemelt előnyökhöz juttatja majd a mezőgazdasági termelőket, az élelmiszeripart, a borászokat és a szőlészeket.

A szabadkereskedelmi megállapodásról az idén februárban Pekingben állapodott meg Aleksandar Vučić államfő és Hszi Csin-ping, Kína elnöke.