2024. április 19., péntek

A tudás diadala

Robotikai Európa-bajnokot fogadott a polgármester

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere tegnap a Városházán fogadta a szabadkai Aleksa Stevanovićot, az Újvidéki Műszaki Kar hallgatóját, aki az MI robotépítő csapat tagjaként, a Franciaországban idén május végén megtartott EUROBOT 2022 elnevezésű robotikai Európa-bajnokságon első helyezést ért el. A polgármester elbeszélgetett a vendéggel és ajándékként egy Szerbia történelméről szóló könyvet nyújtott át neki, majd sajtótájékoztatón összegezték tapasztalataikat. Stevan Bakić Aleksa Stevanović teljesítményét nagy sikernek nevezte, és örömét fejezte ki, hogy Szabadkának is volt képviselője egy olyan rangos robotikai versenyen, mint a EUROBOT 2022. Hozzátette, hogy Aleksa Stevanović az Újvidéki Műszaki Kar mechatronikai szakának másodéves hallgatója, és emellett Szabadka Város ösztöndíjasa is. Egy hatfős csapat tagjaként vett részt a nemzetközi megmérettetésen.polgármester kiemelte, hogy nehéz út vezetett a győzelemhez, hiszen huszonhat ország százöt csapata között kellett helytállniuk. Az elődöntőben pedig a házigazda Franciaországgal, míg a döntőben Ausztriával kellett megküzdeniük. – Ez egy kivételes siker, amely megmutatja oktatásunk, általános iskoláink és középiskoláink, valamint felsőoktatási intézményeink minőségét, a tudásunk erejét és oktatóink szakértelmét.

Stevan Bakić és Aleksa Stevanović a Városházán

Stevan Bakić és Aleksa Stevanović a Városházán

Emellett az informatikai technológia magas fokú ismeretéről is tanúskodik, mert egy ilyen kis országból, mint Szerbia, egy olyan csapat került ki, amely nálunk sokkal gazdagabb és nagyobb országokat győzött le – mondta többek között Stevan Bakić.

Aleksa Stevanović elmondta, hogy csapatával a versenyre való felkészülést tavaly októberben kezdte el. A robotokat november végén, december elején építették meg. Az április végén megtartott országos robotikai bajnokságon első helyezést értek el, és ennek az eredménynek köszönhetően szerezték meg a jogot az EUROBOT 2022-n való részvételre. Bejelentette, hogy idén októberben újból elkezdik a felkészülést, hogy jövőre ismét részt vehessenek a versenyen. Ezért arra kérte a támogatókat és a város önkormányzatát, hogy ahogy eddig is, a jövőben is támogassák őket, hogy az eddigieknél is jobb eredményeket érhessenek el.