2024. március 29., péntek

A királyhalmi iskolába kerül Petőfi körtefája

Meglepetésprogram a Nyárhangoló fesztiválon

A VM4K szervezésében megvalósuló Nyárhangoló fesztivál vendége, Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Tündérkert-mozgalom aktivistája ma, csütörtökön délután 5 órakor Királyhalmán, a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarában elülteti az ajándékba hozott Petőfi körtefáját.

A színművész szándéka, hogy Kárpát-medence-szerte körbeviszi Petőfi körtefáját, egyrészt azt szimbolizálja, hogy kulturális önazonosságunk határokon átívelő, másrészt felhívja a figyelmet a kertművelés fontosságára. A kulturális építkezés és lelki önművelés a színművész szerint nem létezik a bennünket körülvevő természetre való odafigyelés, gondoskodás nélkül. Így hangsúlyos jelentése van annak, hogy általános iskolások gondjaira bízza a Kányádi-versben is megénekelt Petőfi körtefáját.

Petőfi 1849. július 30-a estéjét Vargha Zsigmond családja körében, puliszkát vacsorázva töltötte. A vacsora végeztével kimentek a kertbe, ahol egy fiatal körtefa alá telepedtek egy padra. Ott beszélgettek, énekeltek, a legenda szerint 31-én reggel a költő a körtefa alatt szavalta el az Egy gondolat bánt engemet című versét, szinte megjósolva aznapi halálát.

A körtefa, mint a költő életének egyik utolsó tanúja, még a múlt század hatvanas éveiben is élt, vaspántokkal megerősítve. A helyiek egy oltóvesszőt levettek róla és melléültették. Abból metszett magának Kovács Gyula – a 2009-ben indult Tündérkert-mozgalom egyik alapítója, aki a Kárpát-medence pusztuló őshonos gyümölcshagyatékának megőrzését tűzte ki célul –, akitől Szarvas József kapta az oltványokat.

A ma már torzóként álló eredeti körtefát körbekerítették, s a kerítésen márványtáblán olvasható Kányádi Sándor 1954-ben írt, Haldoklik az öreg tanú című versének első strófája:
Haldoklik az öreg tanú
Petőfi vén körtefája.
Azt beszélik ő látta volt
Verset írni utoljára.
A faültetés egyben tisztelgés Petőfi Sándor közelgő bicentenáriuma előtt is olvasható a VM4K közleményében.