2024. április 23., kedd

BiG Gyermeknyár augusztusig

Az Újvidéki Gyermekművelődési Központ szervezésében vasárnap kezdőddött a tizenkettedik Újvidéki BiG Gyermeknyár, amely az idén a Pannóniai Szimfónia jelszót viseli és két hónapon keresztül, augusztus 26-áig tart.

A már hagyományosnak mondható rendezvény ünnepélyes megnyitóján, a BiG bevásárlóközpont csarnokában Dalibor Rožić, a városi önkormányzat kulturális tanácsának tagja emlékeztetett arra, hogy a művelődési előjelű programok már kicsi korban meghatározzák identitásunkat, kapcsolatokat teremtenek a felnövekvő emberek között, és megerősítik hovatartozási érzelmeinket.

A vasárnapi műsorban láthattuk a Napraforgók gyermekkórust, valamint az Isidor Bajić zeneiskola tanulóinak és a Gyermekművelődési Központ színészeinek a fellépését. Megnyílt a kreatív műhelymunkák vására, amelyen bemutatkoznak az idei rendezvény partnerszervezetei és egyesületei. A következő két hónapban a négy és tizennégy év közötti gyermekeknek lehetőségük lesz kreatív és szórakoztató módon eltölteni a nyári szünidőt, ugyanis a város és környékének húsz helyszínén számos műhelymunkán és egyéb, különféle eseményeken vehetnek majd részt. A legkisebb látogatóknak lehetőségük nyílik animációs filmeket készíteni vajdasági emberbarátokról, művészekről, tudósokról, hősnőkről. Megtudhatják, hogy a mai Vajdaság területe mely birodalmakhoz tartozott a történelem folyamán, milyen ételek kerülnek az asztalokra, valamint megismerkedhetnek a régi, vajdasági lakodalmas szokásokkal, azzal, hogyan játszottak egykor a gyermekek, hol találhatóak meg napjainkban a legszebb tanyák, hogyan működik a gémeskút, milyen is volt régen végigsétálni a korzón és más, hasonlóan érdekes témákkal. Elmélyülhetnek a Pannon-tenger világában és megtudhatják, mivel is foglalkoznak a régészek és a paleontológusok. A legkisebbek a felsoroltak mellett kipróbálhatják magukat a színészetben, szobrászatban, rajzolásban, modellezésben és számos sportban is. Júliusban a kisgyermekek kreatív táborokban vehetnek részt, amelyeket az Egység Művelődési Központ és a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarában tartanak meg. Ezek során megismerhetik azokat a városokat, amelyeken keresztülfolyik a Duna, belekukkanthatnak a növények varázslatos világába, akárcsak a legsikeresebb sportolók életébe, életmódjukba is.

Az előttünk álló hónap folyamán a BiG bevásárlóközpont csarnokában minden kedden és csütörtökön, valamint két szombaton is (július 9-én és 30-án) 18 és 20 óra között előadásokat és műhelymunkákat tartanak.

A gyerekek meglátogathatják a Vajdasági Múzeumot, a Pavle Beljanski-emlékkiállítást, valamint a Városi Könyvtárat. Emellett színes programokat állított össze a Gyermekművelődési Központ, a ZOC Adžija, az Újvidéki Gyermekek Barátai, az Újvidéki Kulturális-Oktatási Kör, a Képzőművészeti Kör – a Péterváradi vár képzőművészeinek egyesülete, a DOM animáció egyesülete és a Happy Spot Oktatóközpont is. Sportprogramokból sem lesz hiány, amit a Capoeira Akadémia, a Fusion Fitness & Dance Studio, a Kinesis Mix Korrekciós Gimnasztikai Központ, a Kreatív Gépezet, valamint a Csodaország Adrenalinpark szervezetel állítottak össze. Az idén a rendezvény partnereinek sorába a Tudásház Kreatív Oktatóközpont és a Gyermekív gyermekeket, szülőket és oktatási szakembereket oktató és támogató központ is csatlakozott.

Mindegyik programra szükséges a gyermekeket idejében bejelenteni, a helyek száma ugyanis korlátozott. A programfüzeteket az iskolákban osztották szét, digitális formában is elérhető erre a linkre kattintva, valamint a DKCNS -Dečiji kulturni centar Novi Sad Facebook- és dkcnovisad1 Instagram-oldalán is.