2024. április 23., kedd
Szófigyelő

Zsomp

Ismerősen hangzik ez a szó, a köznyelven beszélők leginkább vízvezetékkel kapcsolatban találkoznak vele, az akna, vagyis a saht legmélyebb részét nevezi meg, amely a legalsó szint talpánál valamivel mélyebb: Az aknát vízzáróan kell elkészíteni, a lecsapódó párák és csapadékvíz összefogására a fenekén zsompot kell kialakítani. – A zsomp tetejére célravezető egy fém vízóra-aknafedelet rakni, hogy bármikor könnyen felemelhető legyen.

Szennyvíz gyűjtésében és eltávolításában is szerepe lehet a zsompnak: A keletkező szennyvizek gyűjtésére zsompot kell kialakítani az előkezelő alatt, illetve kármentőt az előkezelő körül. – Két zsompot alakítottunk ki egymás mellett, mivel az épület alapja ezt megkívánta.– A szivattyú beszerelése előtt tisztítsa meg a zsompot és a csővezetékrendszert! – Az úszókapcsolós zsompszivattyúknak nagyobb méretű zsompra, aknára van szükségük, hogy az úszókapcsoló biztosan akadálymentesen tudjon mozogni, ... – A piszkos vizet a mélyponton lévő zsompba helyezett búvárszivattyúval eltávolítjuk.

A talajvíz, csapadékvíz elvezetésében, iszapgyűjtésben stb. is szükség van zsompra: A talajvíz-süllyesztő és -átemelő zsomp gépészettel együtt tehermentesíti a meglévő vagy a később felújított vízszigetelést a víznyomástól. – Az átemelő aknában célszerű kialakítani egy zsompot, amely az esetleges szivárgó- és csurgalékvizek eltávolítását biztosítja. – A pince egyik sarkában kialakított 40×40 centiméteres gödör, a zsomp ad helyet a merülőszivattyúnak. – A zsompban összegyűlt vizet merülőszivattyúval is kiemelheti. – Az alagsor egy mélyebb helyén készítettem egy ún. zsompot, hogy könnyebben lehessen a vizet kiszivattyúzni. – Az alsó keret alá a lánchoz rögzítettünk egy iszapgyűjtő zsompot, amely a kagylók természetes szűrési folyamatai révén termelt biodepozitot tartja fent. – A legtöbb hasonló rendszernél szintén szükség van zsompra minden olyan helyen, ahol flexibilis csővezetékszakaszok vannak egymással összekötve.

Eredetileg bányában fakadó vizek átmeneti tárolására szolgáló térség neve zsomp (a német Sumpf származéka), de vágatok, kisebb térfogatú gödrök, mezőkben rövidebb vágatok, a vízmentesítő területeken pedig hosszabb vágatok megnevezésére is használatos. Vízgyűjtőre is utalhat, olyan bemélyedésre a bányában, különösen az akna legmélyebb részére, ahova a vizet összegyűjtik és a felszínre szivattyúzzák. A zsompokból az összegyűlt vizet szivattyúkkal juttatják a központi zsompba és onnan a külszínre. Függőaknáknál a legalsó szint alá mélyített részt nevezik zsompnak.