2024. március 28., csütörtök

Sorsvezetők ünnepe

Négy közösségépítő vajdasági magyar vette át a magyar állam rangos kitüntetéseit Palicson

Cikkünkhöz képgaléria kapcsolódik, amely ITT érhető el.

A vajdasági magyar közösség egy gazdag közösség: ennek egyik fokmérője az, hogy a kitüntetésekre való felterjesztéskor nem keresgélni kell, hanem mérlegelni – emelte ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azon az ünnepélyes díjátadón, amelyen a nemzeti ünnepünk alkalmából adományozott magyar állami elismeréseket vették át a vajdasági kitüntetettek. Négy vajdasági magyar jeles személy példamutató életútját méltatta ugyanis a VMSZ elnöke akkor, amikor az idén Miavecz Béla jogászt, Ivanović Josip egyetemi tanárt, Krizbai Hajnalka tanítót és művelődésszervezőt, valamint Klemm József televíziós igazgatót terjesztette fel a magyar állam rangos elismeréseire.

– Az érdemrendek annak az áldozatos munkának az elismerései, amelyek egy-egy életutat jellemeznek, és érdemessé teszik a kitüntetetteket a kitüntetésre. Ebben is különleges Magyarország, mint anyaország: olyan kitüntetési rendszere van, melynek a látóköre meghaladja a határokat. Az egyetemes nemzetben gondolkodik, és ezért lehetséges az, hogy magyarországi lakhellyel rendelkező, nagy teljesítményt nyújtó emberek mellett a határon túli közösségek kiemelkedő alakjait is kitüntetésben részesíti a nemzeti ünnepek alkalmából – hangsúlyozta Pásztor.

A közösségépítő emberek jelentőségét emelte ki a sajtónak az ünnepségen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. Hangsúlyozta, hogy az idén „a közösségünk legjelentősebb sorsvezetői jelentek meg a kitüntetettek között az oktatás, a tájékoztatás, az ügyvédi hivatás és a kultúra területén”. A tevékenységük pedig jelentős mérföldköveket jelent úgy a szórványban, mint a tömbben is: létezésük minden pillanatában a vajdasági magyar közösségért tettek és dolgoztak – mondta Hajnal.

A magyar nemzet összetartozásának jelentőségét emelte ki az Áder János magyar köztársasági elnök által adományozott kitüntetések átadóján Csallóközi Eszter, a szabadkai magyar konzulátus főkonzulja is. Hangsúlyozta: a díjazottak életútjukkal maradandót alkottak a magyarságért.

A magyar állam az idén Miavecz Béla nyugalmazott jogászt és közjegyzőt a Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki. Az elismerést elsősorban azért az áldozatos munkáért kapta, amelyet „az újvidéki Európa Kollégium létrehozása érdekében végzett”.

– Meglepett, és nagyon jólesett a kitüntetés. El kell mondanom azonban, hogy annak idején még jobban esett az, hogy a vajdasági magyar közösség elfogadta azt a javaslatomat, hogy Újvidéken megépüljön az Európa Kollégium. Tíz év telt el az ötlettől a megvalósításig, de sikerült otthont adni a vajdasági magyar leendő értelmiségnek. Ami pedig ennél is fontosabb talán, hogy a kollégium Snajder Sára Ildikó igazgató vezetésével a világ egyik legszebb és legtartalmasabb kollégiuma lett. Dagad a szívem: nem volt értelmetlen a munkánk, pillanatnyilag is 450 fiatal hallgatónk tölti be élettel az épületet. Egy olyan alapkő tevődött le, amelyre tovább lehet építkezni – mondta a Magyar Arany Érdemkeresztet kiérdemlő temerini jogász.

A Magyar Ezüst Érdemkeresztet az idén Krizbai Hajnalka nyugalmazott tanító vehette át a főkonzultól. Az elismerést a méltatás szerint azért a tevékenységéért kapta, amelyet „a vajdasági magyar közösség anyanyelvének és hagyományainak megőrzése érdekében végzett” évtizedeken keresztül. A verseci tanító ugyanis negyven éve szervezi az anyanyelvápolást a szórványmagyarság számára, biztosítja a feltételeket a művelődési élet fenntartásához: 25-ször szervezte meg a Herceg Ferenc-napokat Versecen, de 22 dél-bánáti magyar tábort is megrendezett.

– A kezemben tartott kitüntetést további kötelességként élem meg. Arra kötelez, hogy mindaddig folytassam a munkát, amíg nem adódik olyan személy, aki átveszi tőlem. A nép tanítója maradok mindaddig, amíg az erőm engedi, és amíg egy-két ember is akad, aki ezt igényli. Kötelez a szüleim emléke is: édesanyám már súlyos beteg volt, amikor egyszer hazatértem a művelődési házból, és csalódásomban azt mondtam, hogy abbahagyom a munkát. Ujját felemelve mondta: azt nem lehet. Sajnos már régen nincs köztünk, de az ujját még mindig látom – mesélt a kitartását ösztönző erőről Krizbai Hajnalka.

Az ünnepélyes átadón a vajdasági kitüntetettek a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, illetve a Magyar Arany- és Ezüst Érdemkereszteket vehették át (Molnár Edvárd felvétele)

Az ünnepélyes átadón a vajdasági kitüntetettek a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, illetve a Magyar Arany- és Ezüst Érdemkereszteket vehették át (Molnár Edvárd felvétele)

Hasonló állhatatosságot ismert el az idén azoknál is a magyar állam, akik a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehették át „a vajdasági magyar közösség érdekében végzett több évtizedes áldozatos tevékenység elismeréséért”. A kitüntetést elsőként Ivanović Josip, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának dékánja vehette át.

– Haszontalan szolga vagyok: eddig is tettem a dolgom, és a jövőben is ezt teszem. Munkatársaimmal együtt dolgoztunk, és csapatban tudtunk eredményeket elérni. Az elismerés azonban lekötelez, így a jövőben még nagyobb erőfeszítéssel munkálkodunk azon, hogy fiataljainkat az itthon maradásra ösztönözzük. Célunk, hogy a bölcsödétől az általános és középiskolán át az egyetemig biztosítsuk azt a lehetőséget, hogy anyanyelven tanuljanak gyermekeink – hangsúlyozta a dékán.

Klemm József, a Vajdasági Rádió és Televízió vezérigazgató-helyettese korábban már megkapta az arany érdemrendkeresztet, most viszont a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vette át a főkonzultól.

– A díjat annak elismeréseként élem meg, hogy nem volt hiábavaló az, amit idáig tettem, és a közösség is értékeli a munkámat. Míg tettem a dolgom, addig csak reménykedtem abban, hogy az elmúlt öt évtizedben sikerült nyomot hagyni a vajdasági porban. Külön köszönöm a magyar államnak azt, hogy odafigyel a külhoni magyarokra, és ezáltal érezzük: egy állam és egy nemzet áll mögöttünk. Ez új erővel tölt fel bennünket: lelkesedés és hit van bennünk ahhoz, hogy megtartsuk a magyarságunkat – fogalmazta meg gondolatait Klemm József, aki a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának egyik társelnöke is.

Az ünnepélyes díjátadó közös barátkozással zárult a palicsi Zvonko Bogdan Borászatban.