2024. március 28., csütörtök
KALANDTÚRA

San Remo

Egy pazar kaszinó a Côte d'Azuron rengeteg luxusautóval, frakkos úriemberekkel és estélyibe öltözött hölgyekkel cseppet sem meglepő látvány. A városka kikötője is természetesen tele van kisebb-nagyobb jachtokkal. Ettől-attól bódult fiatalok dülöngése és a szebbnél-szebb prostituáltak is szerves velejárója itt a mediterrán éjszakáknak. De mit keresnek itt az oroszok már száz éve?

Monacótól harminc kilométerre olasz földön fekszik Sanremo. Az alig ötvenezer lakosú üdülőváros semmiben sem marad el a Riviérán sorakozó társaitól: Nizzától, Cannes-tól, Mentontól, Monte-Carlótól. Presztízskérdés itt ingatlannal rendelkezni, de aki csak nyaralni jön ide, az már a felső tízezerhez tartozik. A város legismertebb épülete a Casino Sanremo.

1905 óta lehet itt játékasztalhoz ülni. Évtizedeken át a helyiek nem játszhattak, hogy ne szegényedjen a város. Ma önkormányzati tulajdonban van a kaszinó, így évről évre stabil profitot hoz a városnak. A vendégeknek esténként lehetőségük van szerencsét próbálni hagyományos szerencsejátékokban, és külön játéktermekben hatalmas (zárt körű) pókerpartikat tartanak. Becslések szerint hétvégenként eurómilliók és ingatlanok cserélnek gazdát. A kaszinónak van egy nyugodtabb szárnya is, ahol egy színházteremben kulturális, zenei és művészeti rendezvényeket tartanak.

A San Remó-i dalfesztivált 1951 óta minden februárban megtartják a helyi Ariston színházban. Eredeti, korábban nem publikált szerzeményeikkel itt futott be Eros RamazzottiAndrea BocelliGigliola CinquettiRoberto Carlos és sokan mások, de vendégelőadóként fellépett San Remóban a Queen és Elton John is.

Parkok és ligetek, szegfűs kertek, egzotikus növények, botanikus kertek, villák, elit szállodák és fényűzés jellemzi a hangulatos olasz kisvárost. Van egy érdekes palota a város szélén, ahol élete utolsó öt évét töltötte Alfred Nobel. Rengeteg kísérletet végzett ebben az épületben. 355 bejegyzett találmányából számosra ebben az épületben jött rá.

A palota ma múzeum, ahol a tudós-feltaláló személyes tárgyai vannak kiállítva. Nem messze tőle a Nobel-parkban áll az Ormond-villa. A luxuskertben szebbnél szebb pálmák, cédrusok, fikuszok és egzotikus növények sokasága él sok-sok éve. Százéves pálmafasorok adnak árnyékot a város utcáinak, korzóinak és a part menti sétányoknak. A város katedrálisa egy közeli szentről, Genovai Szent Syrusról kapta a nevét. A templomot a helyiek csak San Sirónak hívják. A templomban van egy harmadik századból származó genovai fakereszt, amely Szent Syrusé lehetett.

És akkor az orosz szál. A XIX. századi cári család előszeretettel töltötte a hideg orosz teleket távol Moszkvától és Szentpétervártól. Marija Fjodorovna, Aleksandra Fjodorovna, de III. Sándor és II. Miklós orosz cárok is többször megfordultak San Remóban. A Romanovok téli kiszolgálására ezer orosz költözött a tengerpartra. A cárnőket gyakran elkísérte az arisztokrácia krémje, orosz művészek, költők és gondolkodók, akik szinte kivétel nélkül alkottak valami maradandót San Remó-i tartózkodásuk alatt. 1913-ra elkészült az ötkupolás Megváltó Krisztus ortodox székesegyház. Máriát és Jézust ábrázoló értékes ikonosztáz díszíti az oltárt, amely egyike a legszebbeknek az ortodox világban. Az olasz orosz közösség napjainkban is erős. A templom ma is Oroszország tulajdona, és naponta mutatnak be benne istentiszteletet orosz nyelven.