2024. április 27., szombat

Egyre jobbak a boraink

Bácsfeketehegyi diadal a bajsai borversenyen

Bajsán idén első alkalommal szervezett nemzetközi borversenyt a Telecskai-dombok Szent Dömötör Borrendje és a Kadarka egyesület a falunapi rendezvénysorozat részeként. A legjobb borért járó serleget a bácsfeketehegyi Pál István rajnai rizlingjének ítélték oda. Az ünnepélyes díjátadót szombaton tartották a falunapi ünnepségsorozat keretében.

Nem kevesebb, mint 142 borminta érkezett a Telecskai-dombok Szent Dömötör Borrendjének első alkalommal meghirdetett nemzetközi versenyére. A megmérettetésre minden fajta borral lehetett nevezni, minden olyan termelő részt vehet rajta, aki 100 liter bornál többet állít elő az adott fajtából. A vajdasági, szerbiai és magyarországi termelők borait szakmai zsűri értékelte, a díjátadót a szombati falunapi ünnepség keretében tartották. Fekete Andor, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének borászati szaktanácsadója is a zsűri tagja volt. Lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a tartomány különféle településein megrendezett borversenyeken tapasztalható, hogy egyre jobb borok készülnek Vajdaságban. Véleménye szerint hasznos és fontos, hogy a borászok a készítményeiket versenyeken is leosztályoztassák. Ilyenkor ugyanis visszajelzéseket kapnak, új információkat, tapasztalatokat szereznek, valamint a borversenyeken egymás között is tapasztalatokat cserélnek. Az utóbbi évek során érzékelhető volt a minőségi változás. A bajsai versenyre többnyire kiváló minőségű készítményekkel neveztek. Alig akadt olyan készítmény, mely esetében valamilyen borhibát lehetett sejteni. Azt is elmondta, hogy többségben voltak a fehérborok, emellett rozé- és vörösborokat is neveztek. Az átadott mintákat kóstoló, majd pedig bíráló zsűritagok valójában csak jeligét láttak, tehát nem tudták, kinek a borát kóstolják, és azt sem kellett feltüntetni, milyen fajta szőlőből készült. Úgy kellett leosztályozni azokat, hogy csak az évjárat volt ismeretes a zsűritagok számára. A borokat 12 tagú szakmai zsűri kóstolta, egy-egy mintát pedig hárman pontoztak.

– A borversenyek egyértelműen pozitívan hatnak a bortermelés minőségére – mondta Fekete Andor az eddigi tapasztalatokat összegezve.

Fekete Andor a borokat értékeli (Fotó: T. P.)

Fekete Andor a borokat értékeli (Fotó: T. P.)

Horváth Ferenc Magyarországról érkezett zsűritagnak, Nagykanizsáról. Elmondta, hogy százpontos rendszerben osztályoztak, de három alapvető szempont volt a mérvadó: a szín, a tisztaság, az illat, illetve az íz, és az összhatás alapján ítélték oda a pontokat.