2024. április 25., csütörtök

A robotika bajnokai

A Műszaki Tudományok Karának hallgatói első helyezést értek el Franciaországban

Dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatásügyi titkár tegnap a tartományi kormány épületében fogadta az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának hallgatóit, akik az EUROBOT 2022 Robotika Európa-bajnokságon első helyezést értek el. A Mi elnevezésű csapatot dr. Srđan Kolaković, a Műszaki Tudományok Karának dékánja és dr. Mirko Raković, a csapat mentora is elkísérte.

A Mi diákcsapat 11 másod- és ötödéves diákból áll, akik május 25-e és 28-a között a francia La Roche-sur-Yon városában 121 másik csapattal versenyzett.

– A fiatal diákok sikere a legjobb hír, amiről hallani lehet, mivel egy modernebb Szerbiát sejtet. Az ilyen tehetséges emberekkel elérhetjük az innovációt, a vállalatok fejlesztését és az új technológiák bevezetését, amelyek nemcsak az oktatási és tudományos tevékenységekhez, hanem az általános életminőséghez is segítséget jelentenek – fejtette ki Milošević.

A Műszaki Tudományok Karának dékánja, dr. Srđan Kolaković szerint a szorgalmas és eredményes hallgatók nemcsak Újvidék városának, hanem Vajdaság és az egész ország fejlődésének az alapját képezik.

– Évente 2000 diplomás mérnök kerül ki iskolánkból közvetlenül a gazdaságba. Nagy az érdeklődés a kar iránt, és bízom benne, hogy a jövőben is meg tudunk felelni a magasabb pozíciók követelményeinek – mondta a dékán.

A csapat vezetője, dr. Mirko Raković kiemelte, hogy immár 20. alkalommal vesznek részt az FTN hallgatói az EUROBOT versenyen.

– A felkészülés októberben kezdődött. A hallgatók energiát is időt nem sajnálva több mint hat hónapig dolgoztak a robotok fejlesztésén. Nem az volt a célom, hogy első helyezést érjünk el, hanem elsősorban az, hogy gyakorlati tudásra tegyenek szert. Az elmúlt években is értünk el előkelő helyezéseket, ami a professzorok és a diákok elhivatott munkáját jelzi – tette hozzá Raković.

– Az idei verseny témája a Robotok kora volt. Csapatonként két-két robottal indultak a versenyzők. A robotok feladata az volt, hogy végigmenjenek a különböző akadálypályákon, különböző feladatokat megoldva, ami időre ment. A feladatok megoldásáért és a gyorsaságért pontok járták. A mi robotjaink nagyon gyorsan tudták teljesíteni a pályát, ezért nyerhettük meg az idei versenyt – magyarázta Andrija Mirosavljev, a csapat tagja.

A tartományi titkár egy tortával is megajándékozta a csapatot, amelyen Franciaország térképe volt.