2024. április 26., péntek
MOTOGP

Bizarr start és finis Barcelonában

Csupán pár nappal a mugellói hétvége után már folytatta is a szezonját a MotoGP a Barcelona melletti versenypályán, ahova a bajnokságot vezető címvédő, Fabio Quartararo érkezhetett a legjobb hangulatban, miután elhúzódó tárgyalások után 2024 végéig szerződést hosszabbított a Yamahával. Az Aprilia tempója aztán hamar lefagyasztotta a mosolyt a riválisok arcáról, hiszen Aleix Espargaró jelentős tempófölényt mutatott az edzéseken, és végül a pole-pozíciót is elhozta.

A rajtnál azonban Quartararo reagált a legjobban, a harmadik helyről sikerült az élre menekülnie. Talán a versenyben maradása is múlt ezen, hiszen közvetlenül mögöttük nagy zűrzavar alakult ki: a 12. helyről jól rajtoló Takaaki Nakagami elcsúszott az első kanyar féktávjánál, két élmenőt, Francesco Bagnaiát és Álex Rinst is magával sodorva. A baleset különösen annak fényében nem mutatott jól, hogy pár nappal korábban Rins éppen kikelt a médiában Nakagamival szemben, akit a MotoGP legveszélyesebb versenyzőjének nevezett, miután Mugellóban is a vele való ütközés nyomán esett el.

Miután rendeződtek a sorok, Quartararo el tudott húzni az élen, és semmilyen akadályba nem ütközött a szezonbeli második győzelméig vezető út során. Mögötte Espargaró a két Pramac Ducatival bonyolódott csatába, de az utolsó kör megkezdésekor maga mögött tudhatta Jorge Martín és Johann Zarco párosát – ráadásul mivel Enea Bastianini ismét bukott, egyedül a spanyol maradt lőtávolon belül Quartararóhoz képest a bajnokságban. Espargaró azonban ekkor egy rendkívül ritkán látható hibát vétett: az Aprilia motorosa nem figyelte a csapata által bemutatott táblát és elszámolta magát: az utolsó kör megkezdésekor azt hitte, hogy vége a versenynek, lelassított, a pályán kívülre hajtott és integetni kezdett a közönségnek. A riválisok sorra száguldottak el mellette, és mire észbe kapott és újra gyorsítani kezdett, a hatodik helyen találta magát, és bár Luca Marinitől még vissza tudott venni egy pozíciót, a biztos dobogó mellett kilenc pontot is eldobott magától a bajnokságban. Csalódottsága a képernyőn keresztül is tapintható volt.

A Katalán Nagydíj végeredménye: 1. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) 40:29,360, 2. Jorge Martín (spanyol, Pramac Ducati) +6,4 másodperc hátrány, 3. Johann Zarco (francia, Pramac Ducati) +8,3, 4. Joan Mir (spanyol Suzuki) +11,4, 5. Aleix Espargaró (spanyol, Aprilia) +14,3 stb. A Moto2 győztese: Celestino Vietti. A Moto3 győztese: Izan Guevara.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 147 pont, 2. A. Espargaró 125, 3. Bastianini 94, 4. Zarco 91, 5. Bagnaia 81 stb.

FORMULA-E

Indonézia bemutatkozott

Két év kényszerű halogatás és a pálya helyszínének időközbeni módosítása után idén végre megrendezhette első versenyhétvégéjét Indonézia fővárosában, Jakartában a Formula-E. A szokottnál szélesebb utcai vonalvezetés balhémentes futamot hozott, amelyen a bajnokság legjobbjai harcoltak az élen. Az első rajtsort a DS kettőse sajátította ki Jean-Éric Vergne vezetésével, ám a kétszeres bajnoknak nem sikerült megszakítania húsz verseny óta tartó nyeretlenségi sorozatát, mert bár a táv nagy részén vezetett, Mitch Evans az utolsó percekben el tudott menni mellette. Bár az élen álló hármas Edoardo Mortarával kiegészülve egymás sarkában maradt a záró körökre, az autók energiaszintjének menedzselése miatt előzéssel már senki nem próbálkozott, így a Jaguar új-zélandi pilótája idén harmadszor győzött. A bajnokság első négy helyezettje fordított sorrendben ért célba a legjobb öt között, így a pontverseny még szorosabb lett, és alighanem a különböző csapatokat képviselő négy versenyző között fog eldőlni a cím sorsa.

A Jakarta ePrix végeredménye: 1. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 48:28,424, 2. Jean-Éric Vergne (francia, DS) +0,7 másodperc hátrány, 3. Edoardo Mortara (svájci, Venturi) +0,9, 4. Antonio Felix da Costa (portugál, DS) +3,3, 5. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) +4,0 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Vandoorne 121 pont, 2. Vergne 116, 3. Mortara 114, 4. Evans 109, 5. Frijns 81.

Csapatok: 1. Mercedes 186 pont, 2. DS 170, 3. Venturi 169, 4. Jaguar 139, 5. Porsche 114 stb.

WRC

Tänak visszatért a csúcsra

Első győzelmét szerezte a hibridérában a Hyundai a Rali-világbajnokságban, miután Ott Tänak nagy fölénnyel elsőként ért célba a Szardínia szigetének klasszikus murvás pályáin rendezett Olasz Ralin. Az észt dolga azonban nem volt olyan könnyű, mint amilyennek elsőre tűnik, több körülmény kedvező együttállására is szüksége volt: pénteken Elfyn Evans vízszivárgás miatt esett ki az élről, szombaton pedig másik közeli toyotás riválisa, Esapekka Lappi baleset következtében fejezte be. Tänakot emellett valószínűleg nagy időveszteségtől mentette meg, hogy egy kigyulladó autó miatt törölték a pénteki utolsó két szakaszt, éppen amikor az észt Hyundaiában váltóhiba keletkezett, így viszont azt a szerelői kijavíthatták az este folyamán. Vasárnap végül már kényelmesen jutott el a célig, tavaly február óta első győzelmét szerezve. Az elmúlt három versenyt megnyerő Kalle Rovanperä ezúttal csak ötödik lett, ám a tabellán így is tovább nőtt az előnye.

Az Olasz Rali végeredménye: 1. Ott Tänak (észt, Hyundai) 3:10:59,1, 2. Craig Breen (ír, Ford) +1:03,2 másodperc hátrány, 3. Dani Sordo (spanyol, Hyundai) +1:33,0, 4. Pierre-Louis Loubet (francia, Ford) +2:09,4, 5. Kalle Rovanperä (finn, Toyota) +3:02,8 stb.

A világbajnokság állása: 1. Rovanperä 120 pont, 2. Neuville 65, 3. Tänak 62, 4. Breen 52, 5. Katsuta 47 stb.