2024. március 28., csütörtök
ÜZEMANYAG

A szerbiai sofőrök kedvezményes áron tankolhatnak Magyarországon, az osztrákok perelnének

A szerbiai és a szlovén rendszámtáblákkal rendelkező gépkocsik tulajdonosaira nem vonatkozik az üzemanyag piaci árának bevezetése a hatósági üzemanyagár mellé Magyarországon, amely a többi külföldi rendszámú gépkocsi vezetőjét érinti – hívja fel a figyelmet a sajtó. A szlovéniai és szerbiai gépkocsikra vonatkozó kivételt az illetékesek azzal magyarázták, hogy ezekben az országokban is befagyasztották az üzemanyagok árát, azaz hatósági üzemanyagár van érvényben, és nem tesznek különbséget a hazai és a külföldi gépkocsik között.

Olvasóink különféle tapasztalatokat osztottak meg a rendelet gyakorlatban történő végrehajtásával kapcsolatban. A szóban forgó rendelkezés a Magyar Közlöny 88. számának 41. oldalán olvasható és mivel Szerbiában is hatósági ár van érvényben, ezért a szerb rendszámtáblájú gépjárművekre is vonatkozhat az előírás.

A döntés miatt eközben az osztrákok kollektív perelésre készülnek Magyarország ellen, írja a magyarországi Blikk. A COBIN civil kezdeményezés megkezdte az erre vonatkozó előkészületeket, mert úgy véli, hogy a döntés miatt megsértik azt az uniós alapelvet, amely szerint minden EU-s polgárt ugyanazok a feltételek illetnek meg – közli a 021 hírportál.