2024. március 29., péntek

Cukor van, szükségtelen felhalmozni

Egyesek azt hitték, most nagyot kaszálhatnak

Módosította a kormány a kristálycukor kiskereskedelmi árára vonatkozó korábbi rendeletét. Eszerint a cukor kilója egyformán 89 dinár minden kiszerelésben, tehát függetlenül attól, hogy egy- vagy ötkilós csomagolásról van-e szó, illetve zsákszámra árulják-e. Az ötkilós csomagolású cukor sem lehet drágább 445 dinárnál. Aleksandar Vučić államfő már tegnap délelőtt múlt időben beszélt arról, hogy az ideiglenesen fellépett, mesterségesen kialakított hiányhelyzet áthidalására a köztársasági árutartalékokból 260 tonna kristálycukrot szállítottak az üzletekbe, és hozzátette, hogy előkészítettek további 250 tonnát.

– A mennyiséggel nincs gond, viszont problémánk volt például egy kolubarai körzetbeli céggel, egy újgazdaggal és még néhány személlyel, akik azt hitték, itt az ideje a hatalmas keresetnek. Mindezzel majd a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség (BIA) is foglalkozik – mondta az elnök. Arra kérte a polgárokat, hogy ne halmozzák se a cukrot, se a többi élelmiszert, ez fölösleges, hiszen mindenből van elegendő.

Miközben az országnak az agrárminisztertől származó információ szerint 140 ezer tonna kristálycukor áll rendelkezésére, a boltokból napokra eltűnt ez az árucikk, mert nemcsak a háztartások, hanem a nagyfogyasztók, tehát a cukrászok és az édesipar is az árkorlátozás alatt tartott egykilós csomagokat vásárolta. Ahol esetleg lehetett kapni ötkilós cukrot, annak ára a 700 dinárt is elérte, a tízkilós zsák 1400 dinárba került, ha volt. Mesterkedések sorozatára derült fény, akcióba léptek a viszonteladók, egyes üzletek visszatartották, a raktárakban rejtegették a hirtelen rendkívül keresetté vált árucikket. A nem korlátozott árú kockacukor kilójáért az utóbbi időben már 230 dinárt kell fizetni, a félkilós porcukorért pedig 170 dinárt kérnek, ami azt jelenti, hogy kilója majdnem négyszer drágább az egyszerű kristálycukornál.

A cukorrépát is termesztő Matijević cég illetékesei szerint a kristálycukor reális ára áfa nélkül 110 dinár lenne.