2024. április 26., péntek

Törökország blokkolja a két skandináv állam NATO-csatlakozását

Törökország elutasítja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – jelentette ki a török elnök. Recep Tayyip Erdogan azt mondta: Svédország a kurd terrorista szervezetek melegágya, ezért nem lehet megbízni kormányában. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár úgy reagált: a török aggodalmakat meg kell vitatni. Vlagyimir Putyin orosz elnök is üzent a skandináv országoknak: ha a NATO fegyvereket telepít a területükre, számíthatnak az orosz válaszlépésekre.

„Svédország a terrorista szervezetek melegágya" – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn, a svéd és a finn NATO-tagság körül kialakult vitában. Megerősítette azt is, amire a török diplomácia korábban már többször utalt, miszerint Törökországnak komoly aggályai vannak Svédországgal szemben, ezért blokkolja a két skandináv állam NATO-csatlakozását.

„Hogyan bízhatnánk meg bennük? Úgy értesültem: követeket küldenek Törökországba. Azért jönnek, hogy meggyőzzenek? Ne is fárasszák magukat! Nem tudunk igent mondani olyan államok csatalakozására, akik szankcionálják Törökországot" – fogalmazott a török elnök.

Recep Tayyip Erdogan szerint a problémát az jelenti, hogy a két skandináv állam nem határolódott el a kurd terrorszervezetektől, sőt, Svédország közvetlen támogatást is nyújt.

A török államfő kijelentéseit mindössze néhány órával előzte meg a svéd kormányfő bejelentése arról, hogy döntött a stockholmi parlament, a pártok támogatják Svédország NATO-csatlakozását. Már ekkor is sejteni lehetett, hogy a törökök blokkolni fogják a svédek csatlakozását, a miniszterelnök azonban ekkor még nem kommentálta az ankarai vétó lehetőségét.