2024. május 10., péntek

Nincs bizonyíték Šarić ellen?

Az ügyész a korábbi 15 év börtönről szóló ítélet megerősítését kéri másodfokon

Darko Šarić perében a napokban a bíróság újra kihallgatta a tanúkat, az ügyész és a védelem is megtartotta védőbeszédét, miután a Semmitőszék a belgrádi Fellebviteli Bíróságra visszautalta a tárgyat az 5,7 tonna kokainnal való kereskedelem ügyében. A szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyész, Saša Ivanić azt kérte a belgrádi Fellebbviteli Bíróságtól, hogy erősítse meg a korábbi, 15 éves letöltendő börtönbüntetésről szóló ítéletet a kábítószercsempészet ügyében, a védelem pedig Šarić felmentését kérte, mert szerintük nincs ellene bizonyíték.

A KRIK Bűnözés- és Korrupciókutató Hálózat bírósági beszámolója szerint Ivanić kitartott az elsőfokú ítéletnél megtartott záróbeszédénél, hangsúlyozva, hogy az elítéltek lehallgatására kiadott rendelet törvényes volt, az együttműködő tanúk: Draško Vuković, Nebojša Joksović és Radan Adamović vallomása hihető és alátámasztható más bizonyítékokkal. Kitért a bizonyítékokra is, amelyek a különböző elszámolásokon keresztül igazolják a bűnszervezet működését, így arra kérte a bíróságot, hogy a már korábban kiszabott büntetést erősítse meg.

Danilo Šarić, Darko Šarić védőügyvédje ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a védence ellen felmutatott bizonyítékok törvénytelenek voltak és a bírósági eljárást, ami 13 évig tartott, számos szabálytalanság követte, mindeközben Šarićot a média is meghurcolta, figyelmen kívül hagyták az ártatlanság védelmére való jogát. Kétségbe vonta az ügyészség együttműködő tanújának, Nebojša Joksovićnak (Darko Šarić egykori közvetlen munkatársának) szavahihetőségét. Mint mondta, ő maga soha nem vallotta be, hogy tagja volt a bűnszervezetnek, Draško Vuković pedig tagadta, hogy Šarić lett volna a főnöke.

Vuković szerdai, újbóli kihallgatásán elmondta, hogy Argentínában hogyan tevékenykedett, hogyan rejtették el a kokaint, illetve pakolták az árut hajókra. Kiemelte ugyanakkor, hogy ő nem volt soha kapcsolatban Šarićtyal (Šarić ezt többször is hangsúlyoztatta vele, miközben szemtől szemben, ő maga hallgatta ki Vukovićot), nem beszélt vele, nem is kapott pénzt tőle, ő Željko Vujanovićtyal és Dragan Dudić Friccel egyeztetett, Šarić közeli munkatársaival. Dragan Dudićot 2010-ben meggyilkolták, a Šarić és Vujanović közti, lehallgatott telefonbeszélgetést pedig, amire az ügyészség a vád során támaszkodott, a bíróság nemrégiben elvetette a bizonyítékok közül.

A védőügyvéd így fél órás beszédét azzal zárta, hogy Darko Šarićot nem részesítették igazságos bírósági eljárásban, megsértették a védelemre való jogát, az ügyszség pedig minden eszközzel védence bűnösségét akarta igazolni, ami úgy tűnik nem volt elég, így a felmentését kérte.

Darko Šarić és bűntársai ellen kokaincsempészet vádjában 2010-ben kezdődött el a bírósági eljárás. Azóta kétszer született ítélet, mindkettőt visszadobták. Šarićot először 20 év letöltendő börtönre ítélték, majd az újratárgyalás után 15 évre. Ez utóbbit a Fellebbviteli Bíróság is megerősítette 2020-ban, ám azt a Semmitőszék a múlt év decemberében megsemmisítette, majd visszautalta a Fellebbviteli Bíróságra. Ez alatt az idő alatt, 7 év után Šarićot lábbilinccsel, házi őrizetben kiengedték a börtönből. A múlt hónapban ugyanakkor újra letartóztatták, de ekkor már többek között Dejan Lazarevićet, Šarić védőügyvédjét is (aki egyben Veljko Belivuk védőügyvédje) előállította a rendőrség. Ezúttal bűnszervezéssel gyanúsítják őket, illetve Milan Milovac Cigla, egykori munkatársának meggyilkolásával.

Darko Šarić ellen még egy eljárás van folyamatban. A Semmitőszék azt is visszautalta újratárgyalásra a Fellebbviteli Bírósághoz. A vád szerint kokaincsempészetből 20 millió eurót mostak tisztára. Ezért 9 év letöltendő börtönbüntetést kapott.