2024. április 25., csütörtök

Örökség és a hagyományos ökológiai tudás

Nemzetközi tudományos konferencia az MTTK-n

Nemzetközi tudományos konferenciát tartottak pénteken az Újvidéki Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon Örökség, közösség, hagyományos ökológiai tudás címmel. A tudományos összejövetel a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program, a Több mint érték – Bácska kulturális örökségének újrahasznosítása pályázat keretében valósult meg.

A konferencia célkitűzése volt betekintést nyerni az ökológiai tudás kérdéseit vizsgáló magyarországi és szerbiai intézmények, műhelyek munkájába, illetve párbeszédet kezdeményezni a hagyományos ökológiai tudás módszertani sokszínűségéről, lehetséges hasznosulásáról az örökség és közösség fogalmának kontextusában. A konferencia apropóját a rendezvénynek otthont adó intézmény új szakok és műhelyek indítása iránti törekvése, illetve a Több mint érték – Bácska kulturális örökségének újrahasznosítása című pályázati programja szolgáltatta. Ez utóbbi a bajai Türr István Múzeummal és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel partnerségben valósult meg, melynek célja a hagyományos ökológiai tudás feltárásának, terepkutatás során megismert narratív tudásanyag feldolgozásának, adatbázisba való rendezésének, továbbá helyi hasznosításának előremozdítása. A rendezvény programja a hazai és külföldi, elméleti és gyakorlati szakemberek előadásait, illetve az említett pályázati projekt ismertetését foglalta magába.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A résztvevőket dr. Ivanović Josip, az MTTK dékánja és N. Kovács Zita (Türr István Múzeum, Baja) a Több mint érték – Bácska kulturális örökségének újrahasznosítása pályázati program vezetőintézményének igazgatója köszöntötte.

– Az örökséget tisztelni és ápolni kell. Ebben az intézményben mi úgy neveljük a fiatalokat, hogy próbáljuk a polgári értékek tiszteletére, megőrzésére és ápolására ösztönözni őket. Ezt a hozzáállást igyekszünk továbbítani, mert az örökségünk tart meg bennünket közösségként – hangsúlyozta dr. Ivanović Josip.