2024. március 29., péntek

Robotokkal a jövőbe

Átadták Szabadkán az Edu Robotics Cup szerbiai díjazottjainak az elismeréseket

Pénteken került sor a szabadkai MTTK-n az Edu Robotics Cup Szerbiai Nemzeti Döntőjének díjkiosztójára. Az egybegyűlteket, a díjazottakat, Pásztor István, a WRO Szerbiai Nemzeti Döntőjének fővédnöke, a VMSZ és a tartományi parlament elnöke, Vicsek Annamária oktatásügyi államtitkár, dr. Námesztovszki Zsolt, a szerbiai WRO versenyek koordinátora, Szögi Zoltán, a WRO magyarországi főszervezője, valamint Kovács Attila, a verseny egyik támogatója köszöntötte.

Díjátadó az MTTK-n (Fotó: Molnár Edvárd)

Díjátadó az MTTK-n (Fotó: Molnár Edvárd)

A díjátadón mások mellett jelen volt mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Halasi Ágnes oktatási tanácsos, dr. Ivanović Josip, a szabadkai MTTK dékánja is.

Dr. Námesztovszki Zsolt az Edu Robotics Cup kapcsán osztott meg információkat az egybegyűltekkel. Ahogyan azt megtudhattuk, az Edu Robotics Cupon 26 vajdasági magyar csapat indult, több mint hetven gyerek versenyzett, és kilenc dobogós helyből ötöt szereztek meg vajdasági magyar csapatok. A rendezvény során a 2021-es WRO China Online Invitational verseny nyertesei is bemutatkoztak, ők a topolyai Nikola Tesla Á. I. Manók csoportja, Kisimre Aina, Laczkó Máté és Zsiga Dániel, vezetőjük Cirok Csilla volt, valamint a szabadkai Ivan Goran Kovаčić Á. I. ÁD duója, Bali Dániel és Breszlávszki Ákos, akiket Besnyi Izabella vezetett.

A verseny résztvevői ezúttal is több kategóriában mérték össze tudásukat. A tíz év alattiak kategóriájának díjazottjai a topolyai Nikola Tesla Á. I. Karácsonyi Győztesek csapata, amelyet Námesztovszki Gergő és Námesztovszki Sára alkot, a vezetőjük Námesztovszk Tímea volt, a tornyosi Tömörkény István Á. I. Mini Manók csapata, Bakos Emma, Bakos Anna és Pintér Alíz, akiket Bakos Tímea vezetett, valamint az adai Cseh Károly Á. I. törökfalusi kihelyezett tagozatának Robotolók csapata, Kecskeméti Kata, Solymosi Virág és Nagy Denisz, a vezetőjük pedig Göblös Péter volt.

A 10–14 év közötti korosztály díjazottjai a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Á. I. 6.b Roboteam csapata, Mészáros Máté, Csanádi Fedor, Csőke Olivér, csoportvezető Kókai Anasztázia, a Jovan Jovanović Zmaj Á. I. martonosi kihelyezett tagozatának Robot Mókolók csapata, Törteli Endre és Petrović Mirko, akiknek vezetője szintén Kókai Anasztázia volt, valamint a topolyai Nikola Tesla Általános Á. I. Manók csapata, Kisimre Aina, Laczkó Máté és Zsiga Dániel, a vezetőjük Major Tibor volt.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A 15 és 19 év közötti korosztály díjazottjai a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium Konkáv Háromszög csapata, Gubis Alex, Erdélyi Nimród és Vékony Dominik, valamint a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont Beszédes Lego Team csapata, Balogh Kornél és Fábián Tamás, mindkét csapatot Bálint Nóra vezette.