2024. március 29., péntek

Kijev: Az orosz erők hevesen, de sikertelenül támadnak a Donbaszban

Az orosz erők hevesen bombáztak szombatra virradóan a kelet-ukrajnai Donbasz régióban, de nem tudtak elfoglalni három célba vett területet – állította az ukrán haderők vezetése.

Az oroszok a donyecki Liman, illetve a luhanszki Szjevejrodoneck és Popaszna településeket akarták elfoglalni, sikertelenül, és a harc folytatódik – írta napi hadi jelentésében az ukrán vezérkar. Az ukrán erők 11 orosz harckocsit, kilenc drónt és hét tüzérségi egységet semmisítettek meg – tették hozzá.
Ezek a települések még Kijev ellenőrzése alatt állnak, míg a donyecki és a luhanszki régió egy része az oroszbarát szakadárok kezén van már évek óta – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.
Miután az orosz hadsereg kilenc héten át tartó pusztító ostrommal megpróbálta elfoglalni Kijevet, most az ország déli és keleti részére koncentrál, az egész Donbaszt el akarja foglalni. A főváros elleni támadásban több ezer ember halt meg, és több millióan menekültek el.
Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó az ukrán közszolgálati tévének azt mondta: az oroszok az egész régióban lőnek, „de nem tudják áttörni a védelmi vonalakat". Pénteken két iskolát és húsz lakóépületet döntöttek romba Rubizsne és Popaszna településen. A civilek kimenekítése a nehéz helyzet ellenére folyamatban van.
Mikola Lukasuk, a dnyiprói körzeti tanács vezetője arról számolt be, hogy az oroszok Velika Kosztromka település peremét lőtték, de egy másik falut is Zaporizzsja régióban.
A moszkvai védelmi minisztérium azt állítja, hogy az orosz hadsereg tüzérsége szombatra virradóan 389 célpontot semmisített meg, köztük az ukránok több hadállását, illetve az orosz légvédelem lelőtt 18 ukrán drónt. A légierő megsemmisített négy ukrán lőszerraktárt és egy üzemanyagraktárt. E támadásokban 120 ukrán fegyveres halt meg. A "különleges hadművelet" február 24-i kezdete óta több mint 2600 ukrán harckocsit és páncélozott járművet, 650 drónt, 142 repülőgépet és 112 helikoptert semmisítettek meg – tette hozzá Igor Konasenkov, a minisztérium szóvivője.
A Reuters megjegyezte, hogy egyik fél harci jelentései sem ellenőrizhetők.
A dpa hírügynökség szerint zavaros a hadi helyzet a déli Mariupol nagyváros Azovsztal nevű acélüzemében. Az orosz erők azt állítják, hogy 2500 ukrán harcos és külföldi zsoldos sáncolta el magát az ipari övezet bunkereiben. Kijev pedig azt mondja, hogy ott van ezer civil – köztük gyerekek –, és arra várnak, hogy kimenekítsék őket, de ez egyelőre nem lehetséges, mert nem tudnak biztonságos humanitárius folyosót kialakítani.