2024. április 26., péntek

XI. Dunán innen Tiszán túl

Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági verseny Horgoson

Szombaton tartották Horgoson a XI. Dunán innen Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági versenyt, melyet a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület hirdetett meg. A tehetségek felkarolása mellett céljuk volt az is, hogy a művészetet és a magyarság értékeit népszerűsítse a fiatalok körében.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A népi műfajok egész délutánba nyúlóan betöltötték a horgosi művelődési ház színpadát. Népmese, népzene, népdal, néptánc volt a terítéken és a népi értékeink bemutatása. A szervezők elmondása szerint elsődleges szempont számukra, hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népköltészet, népzene és néptánc csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Csányi Tamara koordinátor elmondta, hogy nem kisebb a verseny tétje, mint egy erdélyi kirándulás, mely ugyanakkor a szemle döntője is. Akik pedig Horgosról egyenesen oda vehetik az irányt, a kiemelt arany minősítésűek: Cibere néptánccsoport, Bende Ágnes, Kozsán Gergely, Zadrepko Iliján, a Csillagvirág táncegyüttes, a Kamrás Együttes, a Bodros tamburazenekar, Tillinkó Luca, Bovánovics Emília, Györe Réka és Gombos Lara.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád