2024. április 26., péntek

Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermelője

Tavaly csaknem 1267 hektáron folyt tormatermelés Magyarországon, és több mint 12 ezer tonna torma termett, ami az Európai Unió éves össztermésének csaknem a felét teszi ki – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A tájékoztatás szerint a szakaszos betakarítás és a tárolástechnológia eredményeképp az új torma betakarításáig nemcsak a hazai, hanem a teljes európai piac kiszolgálására elegendő a magyar termés. A magyar torma jelentős része kerül exportra, legtöbbet Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba visznek, jellemzően friss, és előre nem csomagolt formában.

A torma Magyarországon őshonos növény. Mára, valószínűleg nagy kézimunka-igénye miatt egyetlen termesztőkörzete maradt. Jelenleg Hajdú-Bihar megyében, Debrecentől délkeletre, Létavértes, Bagamér, Álmosd, Újléta, A hazai tormaterület nagysága lehetővé teszi, hogy egész évben elérhetővé váljon itthon is friss, illetve feldolgozott formában. „A kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is válasszuk a hazait” – hívta fel a figyelmet közleményében az agrárgazdasági kamara.

A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin-tartalma, baktérium- és vírusölő hatású, fokozza a nyálkahártyák vérellátását, hatásos húgyúti és vesefertőzések, makacs köhögés, rekedtség, légcsőhurut és krónikus hörghurut esetén – ismertették.