2024. április 20., szombat
BIRKÓZÓ-EB, BUDAPEST

Iráni hozott érmet Szerbiának

Ali Arszalan bronzérmes lett a 72 kg-ban – A magyarkanizsai Fábián Anna és Nagy Szebasztián végül ötödikként végzett életük első felnőtt-Európa-bajnokságán – A magyarok bőségesen teljesített

A pénteki, kudarccal teli selejtezős nap után a szerbiai birkózás vezetői nyilván nem kicsit rágták a körmüket, mert a kötöttfogású csapat nagy nevei sorra mondtak kudarcot, így könnyen megtörténhetett volna, hogy az utóbbi évekre nem jellemző módon üres tarsollyal távozik a szerbiai küldöttség egy világversenyről, nevezetesen a tegnap Budapesten befejeződött Európa-bajnokságról. A becsületet mégis megmentették, hiszen 67 kg-ban a magyarkanizsai Nagy Szebasztián a bronzért birkózhatott az azeri Haszrat Dzsafarovval, a honosított Ali Arszalan pedig egy súlycsoporttal feljebb, a 72 kg-ban próbált ugyanilyen medált szerezni a horvát Pavel Puklavec ellen. A dobogóra felállni végül Arszalannak sikerült, mert Nagy egy jó taktika és 1:1 után az utolsó percben kikapott a 19 évesen tavaly U23-as világbajokká lett Dzsafarovtól (1:8). Szebi egyébként kiválóan rajtolt az ukrán Dmitro Mirosnyuk ellen (4:0), majd egy kicsit megilletődötten küzdött a későbbi bajnok török Murat Firattal szemben (1:5), a vigaszágon pedig nem állt ki ellene az albán színekben versenyző Zelimkan Abakarov. Arszalan utána könnyen elbánt a horváttal, az első menetben megpörgette ellenfelét (3:0), a másodikban pedig visszatámadott, és betusolta ellenfelét.

Előző este nagyon vártuk Szebi földijét, Fábián Annát (62 kg) a bronzmeccsen, de az U23-as Eb ezüstérmese nem állt ki a meccsre az ukrán Ilona Prokopevnyuk ellen. „Anna már a Szabó Nikolett elleni mérkőzés után fájlalta a korábban sérült könyökét. Az M4 ezután interjúra hívta, így egy kis jegelés után csak 15 perce maradt pihenni, s ez az olimpiát is megjárt némethez nem volt elég. A bronzmeccsre meg sajnos már a sérülés miatt ki sem állhatott, nem volt értelme kockáztatni. A hónap végén magyar bajnokság lesz, de Anna csak akkor indul azon, ha teljesen felépül ebből. Élete első komolyabb felnőttversenyén viszont ötödik lett, s ez nem rossz…” – magyarázta a miérteket édesapja és edzője, Fábián Ákos hazaértük után.

Az Eb végén tehát elmondható, hogy Szerbia becsületét a honosított iránival és a szabadfogásban szintén bronzért birkózott, ugyancsak honosított Magomedgadzsi Nuraszulovval (125 kg) együtt a magyarkanizsaiak védték meg három 5. hellyel…

A magyar fiatalok viszont túlteljesítettek, hiszen a magyar szövetség minimális elvárása öt érem volt az Eb előtt, ehhez képest az új, többször még U23-as nemzedék a szabadfogásúaknál egy arannyal és egy ezüsttel, a nőknél két bronzéremmel és szombaton Vitek Dáriusz (130 kg) bronzérmével máris teljesítette az elvárásokat, majd vasárnap, a zárónapon további négy magyar harcolt még az érmekért: Torba Erik (60 kg) a bronzért, Váncza Krisztián (67 kg) és Fritsch Róbert (72 kg) az aranyért és Lévai Tamás (82 kg) szintén a bronzért. Eriknek előbb nem sikerült az örmény Gevorg Gharibyan ellen (1:5), Vánczának sem jött össze az arany a török Murat Firattal szemben (1:3), Fritsch viszont megcsinálta a grúziai Smagi Bolkvadze ellen (3:2)! Végezetül a fiatalabb Lévai testvér feszült neki, s igazán a második menetben kapcsolta be a rakétákat a moldovai Mihail Bradu ellen, és 4:1-re nyert, így a magyarok összesen nyolc érmet nyertek a hazai rendezésű Eb-n.

A kötöttfogás kapcsán egyébként volt egy-két jó sztori, ám mindenképpen ki kell emelni Riza Kayaalp (130 kg) újabb Eb-aranyérmét, hiszen a töröknek a négy világbajnoki címe mellett ez a 11. kontinensviadali elsősége (ha beleszámítjuk a 2015-ös Európa-játékokat is), amivel már egész közel került a legendás orosz Alekszandr Karelin teljesítményéhez, a 12 Eb-titulushoz. A 32 éves versenyző azonban bevallotta, hogy minden évben nehezebb és nehezebb megnyerni az aranyat, mert bizony érzi már az éveket és a szőnyegen eltöltött 26 évet… Emlékeztetőül: Kayaalp a negyeddöntőben a később bronzérmessé lett magyar Viteket győzte le 6:0-ra.

Szombaton egyébként elbúcsúztatták a magyar birkózósport elmúlt egy-másfél évtizedének legkiválóbb sportolóit. A Körcsarnokban előbb felavatták a magyar birkózás történetében világversenyen ezüst- vagy bronzérmet nyert kiválóságok tablóját, amelyre hetvenegy versenyző került fel, közülük több mint húszan részt is vettek az ünnepségen. Ezt követően már a szomszédban lévő BOK Csarnok telt házas publikumának ovációja közepette olyan világklasszis sportolók intettek búcsút a szőnyegnek, mint az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Lőrincz Tamás és öccse, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok Lőrincz Viktor. Elsőként a szövetségtől mostanában búcsúzó edzőket, versenyzőket, sportvezetőket köszöntötték, így a kötöttfogásúak korábbi szövetségi kapitányát, Sike Andrást és segítőjét, a sportolóként hozzá hasonlóan olimpiai bajnok Repka Attilát, illetve Farkas Tibor korábbi főtitkárt, valamint nemzetközi bírókat. A versenyzők közül elsőként Sleisz Gabriella, Gulyás Zsombor, Krasznai Máté, Varga Ádám, Nagy Mihály, Veréb István és Szabó László vehetett át díjat Németh Szilárdtól és Bacsa Pétertől, az MBSZ elnökétől és alelnökétől. Ezután jöttek a közelmúlt nagy bajnokai, így Sastin Marianna, a női szakág első világ- és Barka Emese, az első Európa-bajnoka. Majd a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint és a szintén vb-aranyérmes Kiss Balázs következett, végül pedig a Lőrincz fivéreket ünnepelhette a közönség. Pályafutásuk befejeztével mindannyian maradtak a sportág berkein belül szakmai vezető pozíciókban.

Fritsch Róbert felért Európa tetejére (Fotó: MTI)

Fritsch Róbert felért Európa tetejére (Fotó: MTI)

urópa-bajnokok, nők, 53 kg: Emma Malmgren (svéd). 57 kg: Alina Akobja (ukrán), … 3. Dollák Tamara (magyar). 62 kg: Tajbe Juszein (bolgár), … 5. Fábián Anna (szerbiai). 65 kg: Tatyjana Rizsko (ukrán), … 3. Incze Kriszta (romániai). 72 kg: Anna Schell (német). Csapatban: 1. Törökország 140, 2. Ukrajna 135, 3. Bulgária 110, … 8. Magyarország 62, … 16. Szerbia 10 pont stb.

Kötöttfogás, 55 kg: Eldaniz Azizli (azeri). 60 kg: Kerem Kamal (török), … 5. Torba Erik (magyar). 63 kg: Leri Abuladze (grúz). 67 kg: Murat Firat (török), 2. Váncza Krisztián (magyar), … 5. Nagy Szebasztián (szerbiai). 72 kg: Fritsch Róbert (magyar), … 3. Ali Arszalan (szerbiai). 77 kg: Malkhas Amoyan (örmény). 82 kg: Rafig Huszejnov (azeri), … 3. Lévai Tamás (magyar). 87 kg: Turpan Biszultanov (dániai). 130 kg: Riza Kayaalp (török), … 3. Vitek Dáriusz (magyar). A 97 kg éremért folytatott meccsei lapzárta után értek véget.