2024. április 26., péntek

Az örök magyar reménykedés szimbóluma

Turul-emlékművet avattak Szilágyin

Cikkünkhöz GALÉRIA is tartozik.

Felavatták szombaton azt a Turul-emlékművet, amelynek elődjét az első világháborúban elesett katonák emlékére a szilágyiak 1942 tavaszán állították fel a faluban, majd amelyet 1944 ledöntötték. Az első világháborúban 58 katona esett el a faluból. A Szent István király templom kertjében felállított szobor Mrákovics Péter zombori akadémikus szobrász alkotása és Bársony János és a helyi civil szervezetek, egyesületek kezdeményezésére most Magyarország Kormánya, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség és a helyi, továbbá a Szilágyiról elszármazott lakosok támogatásával készült el.

Az avatóünnepség szentmisével kezdődött a plébániatemplomban, amelyen ft. Kurin István helyi plébános prédikációjában az ünnepnap jelentőségéről, az elődökről, az ősökről és a hősökről való megemlékezésről, a velük szemben tanúsított tiszteletadás fontosságáról beszélt. A Turul-emlékművet Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Szilágyi legidősebb embere, Magó János leplezte le.

Az avatóünnepségen a VMSZ elnöke szólt a jelenlévőkhöz.
– Az emberi végtisztesség megadása vezette a szilágyiakat arra, hogy ezt a szobrot felállítsák, hogy örök mementót állítsanak, nemcsak az ötvennyolc embernek, aki az első világháborúban az életét adta a hazáért, hanem az örök magyar reménykedésnek és kapaszkodásnak is – mondta Pásztor István.

A VMSZ elnöke szerint az emlékművön szereplő Szózat kezdő sorainak parancsszavai – „Hazádnak rendületlenül légy híve, óh magyar” – kötnek bennünket igazából össze.

– A nyelven, a kultúrán, a zenén, a népviseleten kívül, afölött szimbolikus értelemben, misztikus értelemben ez a mondat az a kötés, amely szétszakíthatatlan, amely minden nehézséget túlél, amely mint a búvópatak, újra és újra föltör, amelyik áldozatvállalásra kényszeríti belső kényszerként az embert. Szeretnék adózni azok emlékének, akik 1944 után, amikor ezt a szobrot ledöntötték, ennek emlékét, darabjait, az újrafölállításának a reménykedését annyi évtizeden keresztül továbbőrizték. Épp ezért a mai nap valóban egy ünnepnap, mert olyasmi történik velünk, ami mindent visszaigazol. Visszaigazolja mindazt az imádságot, a buzdítást, a reménykedést, amely a templom falai között évtizedeken keresztül elhangzott. Ha van pillanat, amikor ennek a szobornak a felállítása indokolt és méltó, akkor az a mostani pillanat. Egy ilyen jellegű szobor felállítása mindig politikai, sőt nemzetpolitikai tett. Éppen ezért a legalkalmasabb pillanat a mostani, hiszen ugyanaz a fajta nemzethez való ragaszkodás, a nemzet jövőjét meghatározó idő, amelyben most vagyunk – mondta Pásztor István.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Az emlékműnél elhelyezte a kegyelet virágait az MNT képviseletében mgr. Hajnal Jenő elnök, De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, Szlákó József, az MNT tagja, a VMSZ képviseletében Pásztor István elnök és Deli Andor európai parlamenti képviselő. A VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete nevében Pelt Ilona elnök és dr. Úri Emese köztársasági képviselőjelölt, a zombori Egészségház igazgatója koszorúzott. Az emlékezés virágait elhelyezte továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Dunatáj Egyesülés, a Szent György Lovagrend, a Történelmi Vitézi Rend, a Vitézi Rend, a Vajdasági Magyar Szövetség Helyi Szervezete, a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület, a helyi Önkéntes Tűzoltó Testület, a kupuszinai József Attila Általános Iskola, a szilágyi Szent István király Egyházközség, a szilágyi Nyugdíjas Egyesület, a helyi Héja Vadászegyesület, a Szilágyiról elszármazott kanadaiak, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a gombosi Önkéntes Tűzoltó Testület, a gombosi József Attila Általános Iskola és az Arany János Magyar Művelődési Egyesület, a doroszlói Kuckó Gyermeksarok, a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület, a doroszlói Önkéntes Tűzoltó Testület, a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület képviselete.