2024. április 26., péntek

Júniusban a fiatalok újabb 100 eurós támogatást kapnak

Vučić aggódik Biden kijelentése miatt

Aleksandar Vučić szerb államfő, a Szerb Haladó Párt elnöke a Prva Televízió vendégeként tegnap megjegyezte, hogy aggasztja Joe Biden amerikai elnök kijelentése, miszerint hosszú ukrajnai háborúra kell felkészülni.

– Bident nagyon óvatos embernek ismerem, aki mindent előkészít. Egy csapat készíti fel beszédeire. Ha mond valamit, azt nem véletlenül mondja – mondta Vučić.

Az elnök utalt a Guardian lap írására is, miszerint veszélybe került térségünk békéje, állítása szerint mindez hazugság.

– Szerbia elítélte az Ukrajna elleni támadást, komolyan és felelősségteljesen cselekedett. Szerbia nem teljesíti senki parancsait, sem Oroszországét, sem Amerikáét. Szerbia független ország – jelentette ki Vučić.

– Ami a régiónkat illeti, Szerbia teljesen biztonságban van. A politikai vezetés nem hozhatja konfliktusba országát az áldozatok, az infrastrukturális károk, illetve a gazdaság miatt, amit aztán évtizedekig nem lehet helyrehozni – szögezte le az elnök.

Szerbia elnöke azt is elmondta, hogy június elején újabb 100 eurós támogatást kapnak a fiatalok. Kitért az infláció kérdésére is, amely Szerbiában a vártnál magasabb, de alacsonyabb az európainál. Vučić kifejtette, az áremelkedést nem lehet elkerülni, mert az energia és a műtrágya ára emelkedik, mindezt pedig beépítik a mezőgazdasági termékek árába, így ördögi kör alakul ki.

Az SZHP szombaton Požarevacon kampányolt.

– El kell kezdeni gondolkodni azon, hogy visszavonzzuk az embereket országunkba, mivel rengetegen elmentek. Biztos vagyok abban, hogy hamarosan a fizetések és a nyugdíjak is jelentősen emelkedni fognak, míg a megélhetési költségek alacsonyabbak lesznek – mondta Vučić.

Az elnök kijelentette, hogy Požarevac nagy és fontos befektetőt kap, ami nagyban megváltoztatja a helyzetet az egész Braničevo körzetben.

– Húszmillió eurót biztosítottunk a požarevaci kórház felújítására, a fedett uszoda megépítésére pedig 9 millió eurót. Beszélt a vízellátási gondokról is, és kiemelte, hogy víztisztítók felszereltetése is tervben van – emelte ki az elnök. Požarevac után Vučić Borban tartott beszédet.