2024. április 19., péntek

Norvégiában megkezdődött a NATO-val közösen tartott hadgyakorlat

Megkezdődött a NATO és a partnerországok 30 ezer katonájával tartott hadgyakorlat Norvégiában hétfőn, az ukrajnai háború miatt a Nyugat és Oroszország között kialakult válság közepette.

A régóta tervezett, Cold Response (Hideg Válasz) 2022 kódnevű hadgyakorlat célja annak tesztelése, hogy vajon milyen gyorsan tud Norvégia külső segítséget fogadni harmadik ország által végrehajtott támadás esetén, a NATO alapszerződésének 5. cikke alapján. Ez a cikk kötelezi a tagállamokat, hogy segítséget nyújtsanak a megtámadott tagállamnak.

„Ez védekező jellegű hadgyakorlat" – jelentette ki a hadgyakorlat norvég műveleti parancsnokságának főnöke, Yngve Odlo tábornok a bergeni székhelyű TV 2 televíziónak.

A minden második évben tengeri, légi és szárazföldi erők részvételével megtartott hadgyakorlat Norvégia területének nagy részére kiterjed és túlnyúlik az északi sarkkörön is, de több száz kilométernyire van az orosz-norvég határtól.

Oroszország elutasította a javaslatot, hogy küldjön megfigyelőket a hadgyakorlatra.

„A NATO kapacitásainak erősítése Oroszország határai közelében nem járul hozzá a térség biztonságának erősítéséhez" – kommentálta a hadgyakorlatot a múlt héten Oroszország oslói nagykövetsége.

A korábbi évekhez hasonlóan a Cold Response gyakorlaton 2022-ben is rész veszt a katonailag semleges Svédország és Finnország. Az utóbbi években mindkét ország közeledett a NATO-hoz. Az ukrajnai háború miatt felmerült az esetleges csatlakozás kérdése is.