2024. május 10., péntek
SZÓFIGYELŐ

Betáraz

A bizalmas szóhasználatban jelent meg a betáraz ige, elsősorban arra utal, hogy valaki bőségesen ellátja magát valamivel, sokat elrak valamiből, felszerelkezik valamivel: Karácsony előtt alaposan betáraztam pulykacombból! – Múlt pénteken jól betáraztam az elkövetkezendő húsmentes időszakhoz, de előtte már jól ki is szemeltem pár fincsi ételt.  – Az ünnepek előtt betáraztam túróból, de végül a nagy részét mégsem használtam fel. – A minap nagyon jó áron jutottam hozzá az édesburgonyához, így jócskán betáraztam belőle. – A szomszédom zsákszámra vette a keményítőt: mikor megtudtam, mennyi mindenre jó, én is betáraztam belőle ... – Valamikor május tájékán még betáraztam pár dobozzal, ezek mostanában járnak le. – Úgy megijedtem, hogy gyorsan betáraztam én is egy pár doboz kávét. – Az első palack annyira megfogott, hogy alaposan betáraztam belőle annak idején. – Írtam egy hatalmas listát a legszükségesebbekről meg az „ez még jól jöhet” kategóriából, és mindenből alaposan betáraztam. – Pormaszkból betáraztam egy nagyobb mennyiséget, nehogy a koronavírus-pánik létező áldozatai esetlegesen elhappolják előlem a készleteket, ... – Amikor a COVID kitört, én WC-papírból is betáraztam. – Szerencsére ez a karika már nálunk is elérhető, így én egyből betáraztam magamnak belőle. – Annyira tetszik a lila anyag, amit Bora baba babakelengyéjéhez vettem, hogy rendesen betáraztam belőle. – Egy ideje betáraztam vörös lencséből. – Azt hiszem, betáraztam az idén eperből. – Törökország is betárazott magának Szputnyikból. – Brunei szultánja alaposan betárazott Ferrari F40-esekből.

Olykor szellemi táplálék vagy más érték tartalékolásának mozzanata domborodik ki a mondatokban: Most felsorolom, mit olvastam, illetve mi az, amit már betáraztam későbbi olvasásra.– A vírus óta betáraztam pár kedvenc filmemet Blu-ray formátumban, amit lehetett, Steelbookban. – Már most betáraztam magamnak egy rakat sorozatot, nem fogunk unatkozni idén sem, úgy érzem. – Jó előre betáraztam megírandó anyagból a csütörtöki napra. – Aztán nyár végére már az idei tanévre is betáraztam a novellákat. – Betáraztam repjegyekből a világ minden pontjára, felmondtam a munkahelyemen, és alig vártam, hogy elinduljak világot látni.

Kivételesen azt is jelentheti a betáraz, hogy ’lőfegyvernek a tárába lőszert helyez’: Betáraztam egy lövedéket, belekarcoltam a neved! – Mindenféle óvatosság nélkül hangosan zörögve ismét betáraztam, a lesen (szerintem hangosan) helyezkedtem. – Nagy izgatottan betáraztam a 30 db lőszert, amit a sorozatlövésre kaptunk, két tárba, 10-20 arányban.