2024. április 18., csütörtök
OROSZ HADMŰVELET

Kijev közelében megállt az orosz csapatok nyomulása

Ukrán források szerint 352 állampolgár halt meg az orosz invázió során, köztük 14 gyermek – Rendkívüli ülést tart az ESZ Közgyűlése

Megállt az orosz csapatok haladása az ukrán főváros, Kijev központja felé a város északnyugati részén – jelentette ki Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója egy vasárnap esti tájékoztatón az MTI szerint. Hozzátette, az ukrán hadsereg visszaveri a szárazföldi és légi támadásokat. Szólt arról, hogy három rakétát irányítottak Kijev irányába. Az információt nem lehetett függetlenül ellenőrizni – írta a dpa német hírügynökség. Aresztovics elmondta, hogy az orosz hadsereg megpróbált előre nyomulni a kelet-ukrajnai Harkiv (oroszul Harkov) város központjába, és hogy 11 orosz hadihajó tartózkodik a tengeren Odesa (oroszul Odessza) partjainál.

Az ukrán belügyminisztérium összesítése szerint 352 ukrán állampolgár halt meg az orosz invázió során, köztük 14 gyermek. A hivatal adatai alapján további 1684 ember, köztük 116 gyermek megsebesült. A minisztérium vasárnapi közleménye nem ad tájékoztatást az ukrán fegyveres erők áldozatairól.

A dél-ukrajnai Mariupol városáról azt mondta, hogy ott az ukrán erőknek nincsenek gondjaik, de az orosz csapatok elfoglalták Berdjanszkot, ahol nem voltak ukrán katonai erők. A nyilatkozó közölte azt is, hogy a hétvégén több mint százezer tartalékos csatlakozott az ukrán hadsereghez.

Az EU időközben bejelentette, hogy egységesen fegyvereket, többek közt vadászgépeket fog vásárolni Ukrajnának. Josep Borrell az Európai Unió külügyi főképviselője bejelentette a harmadik Oroszország elleni szankciós csomagot. Borrell a sajtótájékoztatón többek között arról is beszélt, hogy félő: Oroszország nem áll meg Ukrajna elfoglalásánál, hanem Grúzia és Moldova is sorra kerülhet. Oroszország állítja: az USA atomfegyvereket telepítene Ukrajnába. Késő este gigantikus robbanás történt Cserkaszi, egy Kijevtől 145 kilométerre lévő település mellett. A Maxar műholdas felvételeiből kiderült: 5 kilométeres orosz katonai menetoszlop tart Kijev felé. Jelentések szerint már ma reggel fehérorosz ejtőernyősöket érkezhetnek Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint döntő jelentőségű 24 óra következik – foglalta össze a friss történéseket a portfolio.hu.

A Kyiv Independent jelentése szerint már ma reggel fehérorosz ejtőernyősöket vezényelhetnek Ukrajnába – számolt be a brit Sky News. Ahogy arról már beszámoltunk, Andrij Zagorodnyuk, Ukrajna volt védelmi minisztere kijelentette: nagy a valószínűsége annak, hogy a Fehérorosz Köztársaság az orosz oldalon lép be az Ukrajna elleni háborúba. A The Guardian szerint az egykori védelmi miniszternek információja van arról, hogy légi csapatok érkeznek Ukrajnába.

Rendkívüli ülést tart az ESZ Közgyűlése is hétfőn – erről hozott határozatot vasárnap este az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT). Az Egyesült Államok és Albánia által előterjesztett határozatot 11 ország fogadta el, Oroszország ellene szavazott, az Egyesült Arab Emírségek, Kína és India tartózkodott. A hatályos ENSZ-szabályok értelmében nem lehetett vétót emelni a beterjesztés ellen.

Az 1950-ben létrehozott, Egyesülés a békéért elnevezésű eljárás alapján az előterjesztést, a Biztonsági Tanács öt állandó tagja – köztük Oroszország – nem vétózhatja meg. Moszkva pénteken megvétózta az Egyesült Államok és Albánia által elfogadott határozatot, amely elítélte volna az orosz hadműveleteket, és felszólította volna csapatainak azonnali kivonására Ukrajnából. A Közgyűlés hétfői rendkívüli ülését a tervek szerint helyi idő szerint 10 órakor (magyar idő szerint 16 órakor) nyitja meg a Közgyűlés elnöke és az ENSZ főtitkára, és a tanácskozás várhatóan egész nap tart.
Eddig nem ismert az állásfoglalással kapcsolatos orosz vélemény, Oroszország ismét élhet vétójogával.