2024. március 28., csütörtök

Putyin beküldi az orosz hadsereget Kelet-Ukrajnába

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn késő este kiadta a parancsot: orosz „békefenntartó" erők indultak meg Kelet-Ukrajnába, az Oroszország által elismert Donyecki és Luhanszki Népköztársaságba. Egyes szakértők szerint azonban a csapatok érkezésének célja a régió megszállása.

Vlagyimir Putyin – aki hétfőn elismerte a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság (LDNR) függetlenségét – még hétfőn este aláírta az elnöki rendeletet, amelynek értelmében „békefenntartás" céljából Oroszország a reguláris hadsereg erőit vezényelte Kelet-Ukrajnába, a szakadár területekre. Amerikai beszámolók szerint mintegy 190 ezer orosz katona állomásozott múlt pénteken a határnál.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió Putyin bejelentése után rögtön szankciókat lengetett be. Sajtóértesülések szerint az EU-ban nincs összhang arról, hogy milyen gazdasági büntetőintézkedéseket is vezessenek be.

A Fehér Ház kezei is úgy tűnik, meg vannak kötve. Bár az elnöki adminisztráció azonnal szankciókat léptetett hatályba, azok abban merültek ki, hogy megtiltották az amerikai cégeknek a pénzügyi befektetést a kreml által frissen elismert szakadár népköztársaságokba.

Ukrán források arról számoltak be hétfőn este, hogy az orosz hadsereg csapatai már Putyin bejelentése után be is vonultak a szakadár területekre, a Donyecktől 15 kilométerre található Makijivka lakosai páncélozott orosz járműveket láttak.