2024. április 26., péntek

Versenyre fel!

A kúlai iskolások lázasan készülnek az iskolai, községi és magasabb szintű versenyekre

A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolában a második félév jelenléti oktatással kezdődött, és egyelőre úgy tűnik, nem lesz távoktatás, mondta el lapunknak Pozsár Csaba, az iskola igazgatója. Hangsúlyozta, a február minden korosztály számára elsősorban a versenyek hónapja, hiszen az iskolai, valamint a különböző községi szintű versenyek mellett itt bonyolítják le a körzeti versenyek egy részét is.

– Minden versenyre induló diák, vagy csoport számára a tanárok külön megszervezik a felkészítő órákat, hogy a gyerekek minél nagyobb számban, és sikeresen szerepeljenek. Minden előkészületet sikeresen megtartottunk, úgy sportból, mint az egyéb tantárgyakból, most a legfontosabb az, hogy diákjaink sikeresen szerepeljenek, és bizonyítsanak a különböző megmérettetéseken. Iskolánk ebben a tanévben öt községi verseny lebonyolítására biztosítja a feltételeket. Ezek közül elsőként az irodalmi olimpiát emelném ki, ahol a diákok feladata az, hogy egy óra alatt a megadott témára dolgozatot írjanak. Házigazdái leszünk továbbá a február végére tervezett magyar nyelv és irodalom versenynek, amelyre Kúla 50 kilométeres körzetéből érkeznek diákok. Ugyancsak házigazdája leszünk a gyerekek körében igen nagy népszerűségnek örvendő Robo-Int Invent robotikai szemlének. Iskolánkban még egy igen fontos verseny lesz, a már hagyományosnak mondható Mali Pjer elnevezésű karikatúra-rajzoló verseny, ahol ugyancsak adott a téma, az alkotásokat pedig zsűri pontozza – magyarázta a kúlai iskola igazgatója. Hozzátette, a tanárok és a diákok külön készülnek a más iskolákban sorra kerülő szerb, német és angol nyelvi versenyre, továbbá a történelem, matematika, fizika, kémia, biológia és informatika tárgyakból is.

− A legérdekesebb talán az országos szinten szervezett Mit tudsz a közlekedésről elnevezésű verseny. A versenyző tanulók a közlekedés szabályainak elméleti ismeretét közlekedési teszt megírásával, míg gyakorlati ügyességüket és felkészültségüket kerékpáron az iskola keretein belül kialakított akadálypályán mérik össze. Innen az első három helyezett jut tovább a köztársasági versenyre – mondta végezetül Pozsár Csaba.