2024. április 26., péntek

Megjósolt döntő

Ahogyan azt már az első fordulók után előre lehetett látni, az Australian Open döntőjét a 2. kiemelt Danyiil Medvegyev és a 6. kiemelt Rafael Nadal vívja. Tegnap az elődöntőben mindketten négy játszmában nyertek. A kedden ötszettes negyeddöntő meccseket nyert teniszezők rangadóján Nadal tegnap a vártnál könnyebben nyert Matteo Berrettini ellen. A spanyol három óránál rövidebb csatában győzte le a 7. kiemelt olaszt, és hatodszor jutott be a melbourne-i döntőbe. 2009-ben elnyerte a serleget, azóta viszont négy vereséget szenvedett. Nadal nagy lendülettel kezdett, letámadta az olasz fonákját, ami az első két játszmában sikeres taktikának bizonyult. A spanyol az elsőben 3:0-s, a másodikban 4:0-s előnyt szerzett, amit nem engedett ki. A harmadik szettre Berrettini feljavult, a 8. játékban szerezte meg a döntő breaket, de a szépítésnél többre már nem tellett az erejéből. Újra Nadal percei következtek, a negyedik játszmában ő is a 8. játékban nyerte el az ellenfele adogatását, amivel gyakorlatilag pontot is tett a meccs végére. A spanyol pályafutása 29. nagy döntőjébe jutott be, amelyben a csúcsot jelentő 21. győzelmét reméli. Az élen egyelőre holtverseny van, hisz Nadal, Đoković és Federer is 20-20 nagy tornán diadalmaskodott. A tegnapi győzelem mellesleg jubiláris volt, Nadal ugyanis 500. meccsét nyerte kemény borításon. Ha a döntőben is nyer, Nadal a nyílt korszak második játékosa lesz Novak után, aki az összes nagy tornát legalább kétszer megnyerte.

Medvegyevnek fél órával kevesebb kellett a továbbjutáshoz. Az orosz a harmadik játszma hajrájában törte meg a görög Sztefanosz Cicipasz ellenállását, nagy tornákon negyedszer lett döntős, és második serlegére pályázik.

Rafael Nadal a Grand Slam-titulusok számát tekintve megelőzheti Federert és Đokovićot (Fotó: Beta/AP)

Rafael Nadal a Grand Slam-titulusok számát tekintve megelőzheti Federert és Đokovićot (Fotó: Beta/AP)

Ma a női döntő következik, amelyben az 1. kiemelt ausztrál Ashleigh Barty a 27. kiemelt amerikai Danielle Collinsszal mérkőzik. A mérleg 3:1 Barty javára, aki ma kimondott esélyesnek számít pályafutása 3. nagy serlegére.

Az első idei trófeát vegyes párosban osztották ki, a bajnok pedig a francia Kristina Mladenović és a horvát Ivan Dodig alkotta kettős lett.

MELBOURNE. – A férfitorna negyeddöntőjében: Medvegyev–Cicipasz 7:6, 4:6, 6:4, 6:1, Nadal–Berrettini 6:3, 6:2, 3:6, 6:3. Vegyes páros, döntő: Mladenović/Dodig–Fourlis/Kubler 6:3, 6:4.