2024. március 19., kedd

Lányi–Csáth–Kosztolányi

Hangversenyt tartottak Magyarkanizsán

Magyarkanizsán, a Cnesa színháztermében Lányi Ernő-, Csáth Géza-zeneművek és Kosztolányi Dezső-versek hangzottak el hétfőn este.

Lányitól és Csáthtól két-két szólómű volt hallható, valamint Kosztolányi Dezső két ismert verse is a műsoron szerepelt a koncerten, amelyet a szabadkai Lányi Ernő IME Hang klasszikus zenei társulata szervezett.

– A Csáth Géza-zeneművek valójában átiratok, ugyanis a két szólómű hegedű helyett nagybőgővel és csellóval került előadásra. Valójában ezzel az volt a cél, hogy minél több hangszer szólaljon meg a koncert során. Kuriózum az is, hogy vidékünkön a szabadkai hangversenyünkön és most hallhatta először a közönség Lányi zongoraműveit vonósnégyes előadásában – emelte ki Németh György, a Lányi Ernő IME Hang klasszikus zenei társulatának vezetője. Azzal kapcsolatban, hogy miért e három szerzőre esett a választás, Németh György elmondta, közismert, hogy e három személy kapcsolatban volt egymással. Kosztolányi Dezső és Csáth Géza Szabadkán gyakran vendégeskedtek Lányi Ernőéknél, és mind a ketten gyengéd érzelmeket tápláltak a karmester lánya iránt.

A koncerten fellépett: Zsiga Pál (hegedű), Slobodan Stefanović (hegedű), Kiss Tamás (brácsa), Molnár Viktor (cselló), Szűcs Dávid (nagybőgő), Németh Nemes Aranka (versmondás) és Németh György (zongora), Marijan Kujundžić (műsorvezető). A hangverseny a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósult meg.