2024. március 28., csütörtök

Új erőgépeket vásárol a Čistoća

A Köztisztasági Közvállalat idei ügyviteli programterve szerint az évet 1.008.000 dinár többlettel zárják, bevételeiket összességben 1.984.472.000 dinárra tervezik, míg a kiadásokat 1.983.464.000 dinárra becsülik.

A Čistoća Köztisztasági Közvállalat tavalyi bevétele 1.025.827.000 dinár volt. A dolgozók fizetésére az idén 563,7 millió dinárt irányoztak elő, az igazgatóbizottság tagjainak a fizetésére, valamint a külső munkatársak tiszteletdíjaira pedig 189,3 milliót különítettek el. A különféle munkagépek és járművek alkatrészeire ebben az évben 443 millió dinárt költenek.

A számítások szerint a köztisztasági közvállalat az idén bírósági perköltségekre, valamint jogi személyek kártérítéseire 10 millió dinárt fizet majd ki, 230.000 dinárt költenek el a közvállalat PR tevékenységeire, egy és fél milliót pedig reklámra és propagandára. A tervek szerint az év végéig a Čistoćának 499 dolgozója lesz, ebből hárman meghatározott időre lettek/lesznek felvéve, a többiek állandó munkaviszonyban vannak.

A Dnevnik napilap honlapja beszámol arról is, hogy különféle beszerzésekre, valamint szolgáltatások költségeinek fedezésére 852,4 millió dinárt terveztek költeni, ebből 337,3 milliót fordítanak a szolgáltatások költségeire. 73,1 milliót különböző munkálatokra költenek majd el. A maradék összeget (441,98 millió) beszerzésekre irányozták elő.

Ennek az összegnek a legnagyobb részét az üzemanyagköltség képezi (185 millió), a járművek gumiabroncsainak megvásárlására pedig 16 millió láttak elő. Az előző évekhez hasonlóan, a mechanikai munkák költségeire 25 milliót különítettek el, a járművek és az erőgépek alkatrészeire további 50 milliót, a föld alatti konténerek alkatrészeire 30 milliót, a munkavédelmi ruházat beszerzésére 15 milliót költenek.

A felsoroltakon kívül a közvállalat kasszájából 8 millió dinárt irányoztak elő szemetes konténerek vásárlására, kisebb méterű, műanyag szemetesekre 10 milliót költenek, az új, földalatti konténerek beszerzését pedig támogatásokból finanszírozzák.

Ami a beruházásokat illeti, a legtöbb pénzt (64 millió dinár) a műszaki szektor objektumának a megépítésére szánják, a járműpark felújítása keretében két szemeteskamiont vásárolnak 7 millió dinárért, egy úttisztító erőgépet 22 millió dinárért, valamint két terepjárót 2,2 millióért.

A Čistoća megindoklása szerint a terepjárókra azért van szükség, mert az újvidéki önkormányzat területén az utóbbi időben nagyon sok illegális szeméttelep alakul ki, ezért nagyon nagy területen kell jelen lenniük a közvállalat dolgozóinak, ehhez pedig terepjárókra van szükségük, hiszen gyakran földes utakat kell bejárniuk.