2024. április 26., péntek

Elállnak a Jadar projekttől?

Brnabić: Az állam megtesz mindent, hogy a környezetvédelmi tüntetések során ne korlátozzák senkinek a mozgását

A Jadar projektum a polgárok követelésének eleget téve állt le – jelentette ki Zorana Mihajlović energetikai és bányászati miniszter, azt is hangsúlyozva, hogy a lényeg valójában a környezetvédelmi hatástanulmányokban rejlik. A Bloombergnek adott interjújában kiemelte, Szerbia és a Rio Tinto semmilyen kötelező érvényű megállapodást nem kötött. Ana Brnabić kormányfő ugyanakkor a napokban azt hangoztatta, hogy a kormány nagyon közel áll ahhoz, hogy megtiltsa a lítiumbányászatot.

A Pink televízión Brnabić azt mondta, ahhoz, hogy megtiltsák a lítium bányászatát, illetve a lítiumbánya megnyitását, fel kell mérni, hogy ezzel Szerbia mekkora adósságot vállal magára. Kiemelte, amennyiben az ország nem kíván részt vállalni a lítium kitermelésében, meg kell nézni – ahogy fogalmazott –, hogy az előző államvezetés milyen terheket vállalt, és a bánya létrehozásának megtiltása milyen költséggel jár majd az ország számára, illetve hogyan tudja azt törleszteni.

A hétvégén több városban tartottak ökológiai tüntetést a Rio Tinto angol–ausztrál bányaipari óriásvállalat tervei ellen, miszerint a Jadar partján lítiumbányát hoznak létre. Ezen a hétvégén (január 15-én, szombaton) radikálisabb tüntetéseket jelentettek be a környezetvédelmi aktivisták, majd azt üzenték a kormányfőnek, mielőtt az állam eláll a lítiumbánya ötletétől, megsemmisít minden megállapodást, nyilvánosságra kell hoznia minden dokumentumot, amit Szerbia ezzel a vállalattal aláírt.

Ana Brnabić a hetek óta tartó tüntetésekre és a határozottabb fellépés bejelentésére reagálva kiemelte, nem érti a polgárok ellenséges fellépését a Jadar projektummal szemben, illetve azt, hogy az aktivisták miért tervezik lezárni az autópályákat és a határátkelőhelyeket. A Tanjug hírügynökség közlése szerint a kormányfő bejelentette, tenni fognak azért, hogy erre ne kerüljön sor, hiszen szavai szerint a célok elérésében folytatott küzdelem során senkinek nem csorbulhat a mozgásszabadsága.

Hangsúlyozta, hogy megítélése szerint azok, akiket a leginkább érinti a lítiumbánya létrehozása, nem vesznek részt a tüntetésben, így ő az ökológiai tüntetés hátterében politikai megmozdulást lát, amelynek elsődleges célja Aleksandar Vučić államfő leváltása.

Zorana Mihajlović a Bloombergnek adott interjújában rámutatott, attól függetlenül, hogy folytatják-e a Jadar projektumot, el kell végezni a környezetvédelmi hatástanulmányt. Szavai szerint ugyanis a szakembereknek kell véleményt mondaniuk róla. Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy tisztában kell lenniünk a lítium jelentőségével is a világban. A lítium iránti igény 2040-ig évről évre nőni fog.

– Egyedül mi rendelkezünk jadarit érccel a világon, ez ugyanis különleges szerkezetű, jadaritot és bórt tartalmazó ásvány – hangsúlyozta Mihajlović, utalva arra, hogy ez olyan lehetőség, amilyet más államoknak a kőolaj és az arany kínál. Mint mondta, ezért felmerül a kérdés, hogy szükségünk van-e a kitermeléstől a feldolgozáson át az elektronikus járművek gyártásáig tartó folyamatra.

Szerbia semmit sem fog tenni a hatástanulmány és a polgárok megkérdezése nélkül – nyomatékosította

Mihajlović, aki egy korábbi, a Beta hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy a Rio Sava Exploration, a Rio Tinto szerbiai leányvállalata a földtani felmérések címén 13 millió dinárt fizetett az államkasszába, a kitermelési jogon alapuló pénzügyi kötelezettségek pedig a kitermelt érc mennyiségétől függnek, ami csak akkor határozható meg, amikor az adott vállalat a szükséges engedélyek megszerzése után megkezdi a kitermelést, és negyedéves jelentésekkel fejezi ki a kitermelt érc mennyiségét.

Az eddigi felmérések szerint az ország 158.647.256 tonna lítiumot és bórt tartalmazó érctartalékkal rendelkezik. Mihajlović szavai szerint a Rio Tinto eddig, 2004-től 2020-ig, a Jadar projektumba összesen 209,11 millió dollárt ruházott be.

Tojással a Rio Tintóra

Zlatko Kokanovićot, a Nem adjuk a Jadart! (Ne damo Jadar!) egyesület aktivistáját tegnap előállították, miután Loznicában, a Rio Tinto információs központja előtt tüntetve az épületet tojással dobálta meg több társával. Az N1 televízió tudósítása szerint az aktivisták Novak Đoković teniszező támogatása céljából gyűltek össze az ausztrál vállalat épülete előtt. Kokanović előállítása után a tüntetők a loznicai rendőrállomás előtt folytatták a tüntetést.