2024. április 24., szerda

Robotok a labirintusban

A VM4K idei téli informatikai táborai is pillanatok alatt beteltek

A robotikával ismerkedhettek meg a múlt héten azok a diákok, akik a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ téli informatikai táborába jelentkeztek Szabadkán. A szombaton lezárult foglalkozások egyike a kisebbekhez, a 8–11 évesekhez szólt RoboTábor a VM4K-ban címmel, a másik pedig a 12–14 éveseket célozta meg, amelynek a címe Maqueen mikrobotika, azaz Robotok, életre fel! volt.

A múlt kedden induló tábort Vörös Csaba informatikatanár vezette.

– A VM4K a téli, illetve a nyári szünetben is megszervezi az informatikai tábort. A témák mindig változatosak. A mostani tábor témája a robotika volt, és kifejezetten a mikrobitek programozására fókuszáltunk, és a mikrobitekhez használható robotokat hoztam magammal. A gyerekek ezt tanulták meg használni és próbálták meg programozni – mondta lapunknak a tábor vezetője a zárónapon.

A foglalkozásokat három egymást váltó csoportban szervezték meg, mindegyikben 16–16 diákkal.

– Két kisebb és egy nagyobb, felsős korosztályú csoport volt jelen. Naponta körülbelül 50 gyerek vett részt az oktatáson. A gyerekek nagyon motiváltak voltak a hét minden napján. Önfeledten és fáradhatatlanul készültek. Minden nap az volt a cél, hogy az adott feladatot megoldják, megértsék és alkalmazzák ezeken az asztalokon és pályákon, amelyeket megépítettek maguknak. A célom az volt, hogy kreatívan használják a rendelkezésükre álló eszközöket. A robotokat egy egyszerű, otthon használatos távirányítóval is megtanultuk irányítani, vagy egy másik eszközről rányitottunk egy első eszközt, ami egy harmadikra mutatott. Tehát távirányítás is volt, és emellett alkalmaztunk akadályérzékelést, akadálykerülést, azaz amit csak lehetett ebben a néhány napban körbejártunk a robotika területén – részletezte az oktató.

A cél az algoritmikus gondolkodás elsajátítása volt.

– Nagyon remélem, hogy a Vajdaságban létező robotikai versenyeken találkozok majd még a gyerekekkel. Itt elsajátíthatták a programozási gondolkodásmódot, a problémamegoldást, az algoritmikus gondolkodást. Ha a jövőben nem is egy ilyen robot kerül a kezükbe, de egy hasonló robottal jól tudnak majd bánni – foglalta össze Vörös Csaba.

Nagy Kanász Kata a testvérével érkezett a táborba.

– Nagyon jól éreztem magam, robotokat programoztunk arra, hogy világítsanak, zenéljenek, kövessék a vonalakat, hogy kijussanak a labirintusokból. Engem ez a téma nagyon érdekel, később valami ilyesmivel szeretnék foglalkozni. Ha legközelebb is megszervezik a tábort, eljönnék rá megint – mondta a kislány.

Kosányi Tamás, a VM4K szakmai referense a tábor zárónapján adott sajtónyilatkozatában elmondta, hogy a szervezés során sokadszorra azt tapasztalták, hogy a táborok meghirdetésekor szinte órákon belül megtelnek a férőhelyek.

– A kedden induló foglalkozásokra több csoportot indítottunk. Így naponta mintegy 50-en tanultak informatikát. Már volt hasonló robotikatáborunk, viszont ott más típusú robotokkal és pályákkal ismerkedhettek meg az indulók. A Maqueen típusú robotok használatára most először indítottunk tábort. A táborba való jelentkezéshez nem volt szükség előtudásra, hisz a robotika és a számítógép már nem ismeretlen fogalmak a 7–8 éves gyerekek számára. A foglalkozásokon azonban az tanulták meg, ami ismeretlen számukra, vagyis azt, hogy vizuális módon mozgásra késztessenek egy robotot. A tanár úr úgy készítette el a tantervet, hogy ez az öt nap, ez a tíz óra egy egészet alkosson. Az első nap az ismerkedéstől, a robotok és a fejlesztési környezet megismerésétől kezdve egészen a mai, azaz az ötödik napig, bizonyos programok elkészítéséig tartott. Az itt megszerzett tudást a későbbiekben felhasználhatják és alkalmazhatják más táborokban vagy más környezetben – nyilatkozta Kosányi Tamás.