2024. április 27., szombat

A kornet jobb, mint a fagott

Pancsován páncéltörő rendszer személtetésével mutatták be a 72. különleges brigád felkészültségét

Aleksandar Vučić szerb államfő hétfőn ellátogatott a pancsovai Rastko Nemanjić kaszárnyába, hogy részt vegyen a 72. különleges műveleti dandáregység orosz, kornet nevű páncéltörő rendszerének bemutatóján, valamint az egység képességi szemléltetésén. Az államfő jobb felszereltséget ígért a katonáknak, mint hangsúlyozta, az évről évre megvalósuló beruházásokkal azt szeretnék elérni, ha a szerb katonaság is lépést tudna tartani a világ legjobbjaival.

A kornet páncéltörő rendszer bemutatóján elhangzott, hogy a kornet nagyobb áthatolóerővel és akár 8 kilométeres hatótávolsággal is rendelkezik, ugyanakkor könnyen hordozható, és mindössze két embert vesz igénybe, többek között ezért jobb a fagott elnevezésű rendszertől. Milan Mojsilović tábornok tájékoztatta a bemutató során az államfőt, hogy az egység egy része már elvégezte Oroszországban a szükséges képzést, hogy használni tudják a rendszert.

Ahogy megérkezett a páncéltörő rendszer, megkezdték beépítését az eddigi hordozókba, és azon gondolkodnak, hogy kombinálják a hadiiparunk büszkeségével a Miloš harckocsival.

A bemutatón a katonák terrorellenes helyzetet szimuláltak kevésbé lakott, majd sűrűn lakott területen. Az első gyakorlat során a harckocsik szembesítését mutatták be, a második gyakorlatban pedig azt személtették hogyan járnának el terrorellenes veszély esetén, illetve hogyan használnák a kornet elnevezésű páncéltörő rendszert.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A gyári adatok szerint nincs olyan harckocsi, páncélozott jármű vagy bunker, amit a kornet orosz hordozható páncéltörő rendszer ne tudna elpusztítani. Ezt bizonyítják a terepen végzett felmérések is. A Kornet 9M133 rendszert az oroszországi Tula intézete fejlesztette ki. Ennek az intézetnek a szakemberei tervezték a Panzer S1-et is, illetve számos más rakéta- és ágyúfegyvert – írja a Novosti portál. Kiemelik, a kornetet úgy alkották meg, hogy egy egység két katonája könnyen elfoglalja a helyzetét, és amilyen gyorsan lehet, beazonosítja az adott célpontot. Kifejlesztése után a hatótávolsága 5,5 kilométer volt, de így is hatalmas pusztítást vitt végbe. A kettős, kumulatív robbanófej átszúrja a több mint egyméteres acélpáncélt, megsemmisítve az aktív reaktív páncélt.

A rakéták a maximális hatótávolságra 22 másodperc alatt érkezik, és képes eltalálni a 70 kilométer óránkénti sebességgel haladó járművet is. A páncéltörő rendszer 67 kilogramm, de beépíthető a harckocsik kupolájába.

Aleksandar Vučić a bemutató utáni sajtótájékoztatón több témát is érintett, többek között azt, hogy tájékoztatták a 27 éves spliti fiatalember eltűnéséről is. A részletekről azonban nem kívánt beszélni, mert arról a rendőrség ad ki részletes tájékoztatást. Azt azonban elmondta, hogy még nem sikerült megoldani a helyzetet.

Szilveszter éjjel nyoma veszett az 27 éves spliti Matej Perišnek Belgrádban. A rendőrség nyomoz, ma a folyami rendőrség is bekapcsolódott a keresésébe.

Matej a fővárosban, a Gotik klubban ünnepelt szilveszterkor, a klub mellékhelyiségébe távozott, ami után nyoma veszett. Eltűnését a barátja jelentette a rendőrségen, azóta keresik. A klub térfigyelő kameráiról megállapították, hogy a fiatalember elhagyta a klubot és a folyópart felé vette útját.