2024. április 25., csütörtök
FORMULA–1

Hamilton kiábrándult az F1-ből?

A szezonzáró óta lázban tartja a Formula–1 közönségét a gondolat, hogy Lewis Hamilton talán már nem is tér vissza a mezőnybe a 2022-es évadra, miután néhány elejtett mondat és a hétszeres világbajnok tettei – pontosabban azok hiánya – arra engednek következtetni, hogy a brit legalábbis fontolgatja jövőjét az Abu-dzabi Nagydíjon történtek fényében, ahol a versenyirányítás döntései, illetve Hamilton és a Mercedes szerint manipulációi nyomán bukta el az újabb egyéni bajnoki címét Max Verstappennel szemben. Toto Wolff feketébe öltözve közölte a médiával önmaga és versenyzője kiábrándultságát. „Nem a sportból ábrándultunk ki, azt minden porcikánkkal szeretjük, mert a stopperóra sohasem hazudik. De ha a sportszerűség alapjait megszegik, és véletlenszerű döntéseknek tesznek ki minket, akkor a stopper állása már relevanciáját veszíti – mondta a csapatfőnök, majd így zárta: – Nagyon remélem, hogy Lewis folytatni fogja a versenyzést.”

Hamilton teljesen elvonult a nyilvánosságtól a szezonzáró óta. A futamot követő kötelező interjú során állt legutóbb mikrofon előtt, és akkor is azzal fejezte be nyilatkozatát, hogy „a jövő évet illetően majd még meglátjuk”. Nem ment el a díjátadó gálára (amiért büntetés fenyegeti), akkor sem szólt a médiához, amikor átvette a számára egy évvel ezelőtt megítélt lovagi címet, a közösségi oldalain pedig, ahol egyébként rendkívül aktív, Abu-Dzabi szombatján posztolt legutóbb. Egyesek újabb jelnek veszik, hogy a napokban az összes követését törölte az Instagramon, noha ilyen furcsaságot már a két évvel ezelőtti holtszezonban is csinált. A britnek még két szezonra szól a szerződése a Mercedesszel, s bár váratlan kiszállása még mindig a valószínűtlenebb forgatókönyvnek tűnik, az a leghangzatosabb üzenet lenne a FIA felé, amely maga is elismerte, hogy félrekezelte a szezonzárót. A mezőny tele van népszerű fiatal versenyzőkkel, így az F1 átvészelné legsikeresebb versenyzőjének távozását, a legnehezebb helyzetbe éppen a Mercedes kerülne, amelynek új pilótája, George Russell mellé kellene szélsebesen helyettest találnia.

Latifi halálos fenyegetéseket kapott

A szezonzáró legnagyobb kárvallottja minden bizonnyal nem Hamilton, hanem a Williamsnél versenyző Nicholas Latifi, aki azáltal került kéretlenül a figyelem középpontjába, hogy az ő balesete idézte elő azt a biztonsági autós szakaszt az Abu-dzabi Nagydíj hajrájában, amely aztán a világbajnoki címért folyó harc végső fordulatához vezetett. A kanadai tíz nappal a történtek után, hosszú levélben fejtette ki, mit kellett átélnie a közösségi oldalain verbálisan rá támadó, a vesztes Hamiltonnal szimpatizáló, rajongóknak nem nevezhető személyek által.

„Amint meglendült a kockás zászló, tudtam, mi fog történni. Azt éreztem, hogy a legjobb lenne, ha pár napra törölném a telefonomról az Instagramot és a Twittert, ez pedig mindent elmond arról, milyen kegyetlen is tud lenni az online tér. Nem idegen számomra, hogy negatívan beszélnek rólam, szerintem a világporondon szereplő összes sportoló tisztában van vele, hogy milliók figyelik a tevékenységét. De több sportban is láttuk már, hogy egyetlen rossz pillanatban történt mozdulatot is képesek kiragadni a környezetéből, ez pedig a legrosszabbat hozza ki a magukat rajongóknak nevező emberekből. Teljesen letaglózott a felém áramló gyűlölet, sértegetés és halálos fenyegetések hangvétele.”

A vallomás nyomán a csapatok és maga az F1 is támogatásáról biztosította a kanadait, és elítélte a névtelenségbe burkolózó követők viselkedését, ám alighanem itt meg is akad az ellenállás, hiszen amíg a közösségi oldalakon bárki hozzászólást írhat, vagy akár privát üzenetet is küldhet hírességeknek, a frusztrációikat mások sértegetésében kiélő embertömegek támadásait lehetetlen megállítani.

Mick Schumacher a Ferrari tartaléka is lesz egyben

A mezőny végére süllyedt Haasnál tanulóévként tekintett első F1-es szezonjára Mick Schumacher, aki csapattársával, Nikita Mazepinnel együtt jövőre is az amerikai istállónál marad. Miközben bíznak abban, hogy az új szabályok révén feljavulhat a Haas formája, Schumacher számára a legizgalmasabb lehetőséget talán mégis inkább az jelenti, hogy szükség esetén akár Ferrarit is vezethet majd a szezon során. A német 2019 óta a Ferrari versenyzői akadémiájának tagja, azaz apja egykori sikercsapatának kötelékében fejlődhet, most pedig Mattia Binotto csapatfőnök bejelentette, hogy 2022-ben 11 versenyhétvégén Schumacher lesz majd az istálló hivatalos tartalékpilótája, azaz ha Charles Leclerc vagy Carlos Sainz valamilyen okból nem tudna rajthoz állni, a németnek a Haas helyett a Ferrarival kell majd versenyeznie. A maradék 12 nagydíjon Antonio Giovinazzié lesz ez a szerepkör, aki elvesztette F1-es ülését az Alfa Romeónál, s jövőre a Formula–E-ben fog versenyezni. Leclerc-t eközben az idei év során már másodszor diagnosztizálták koronavírus-fertőzéssel, de szerencséjére mindkét eset a szezonon kívül történt vele, először januárban, most pedig Abu-Dzabiból hazaérkezve. Sainz számára pedig küszöbön a szerződéshosszabbítás azt követően, hogy első ferraris évét a tabella ötödik helyén zárta – a sikeres tárgyalások előjele, hogy a spanyol Santander bank már bejelentette, kiemelt szponzorként hosszú távra visszatér a csapathoz.

Februárban visszatér az élet

Már csak másfél hónap viszonylagos eseménytelenséget kell elviselnie az F1 közönségének, hiszen február közepén várható az autóbemutatók sora – elsőként a Ferrari tett utalást saját modellje leleplezésének időpontjára, amit valamikor február 16–18. között ejt meg. A napokban a Mercedes lett az első, amely a gyárban beindította az autója motorját, miközben a csapatok sorra teljesítik a kötelező törésteszteket is. A hajtásláncot illetően nem változnak a szabályok 2022-re, aerodinamikailag azonban jelentős átalakulás jön, így az autók külseje nagyban eltér majd az elmúlt években megszokottól. A felkészülés jegyében csupán hat tesztnap áll majd a csapatok rendelkezésére, február 23–25. között Barcelonában, majd március 10–12. között Bahreinben, egy héttel később pedig az arab országban el is startol a 23 versenyével minden eddiginél bővebbre tervezett szezon.